Uudised

Uus Provence rosé: Domaine de l'Ile

Uus Provence rosé: Domaine de l'Ile

Domaine de l'Ile on uus Provence rosé meie valikus. Chanel (kes omab mh ka Chateau Canoni ja Chateau Rauzan-Ségla veinimõisasid Bordeaux's) ostis Domaine de l'Ile veinimaja 2019. aastal. Veiniaiad asuvad Provence rannikul Porquerolles paradiisisaarel ümbritsetud männi - ja eukalüptipuudest. Porquerolles on 6.2 kilomeetrit pikk 3 kilomeetrit lai saar, kus elab vähem kui 300 inimest. 80% saarest on kaetud metsaga (rahvuspark). Prantsuse presidendi suveresidents Fort de Brégançon on siit paari kilomeetri kaugusel mandril, nagu ka Domaine Otti Clos Mireille valdused.

Saarel on väga huvitav ajalugu. Selle omanikuks sai 1911. aastal François-Joseph Fournier. Mõningad aastad varem hävisid saare puud ja taimestik tohutus metsatulekahjus ning pärast saare ostmist sai uue omaniku eesmägiks saare taimestik taastada ja rajada viinamarjade kasvatamine, siit saigi alguses Domaine de l'Ile. Fournieri lapsed pärisid valduse 1971. aastal, kuid vaid ühel neist õnnestus pere pärandit hoida, teised kolm müüsid oma osad Prantsuse riigile (kokku 80% saarest).

Riik moodustas saarele rahvuspargi, mille eesmärgiks on säilitada saare loodust ja kultuuripärandit. Lélia de Ber ja tema abikaasa Dominique jätkasid aga oma valdusel endist tegevust. Domaine de l'Ile tegutseb saare keskosas ümbritsetuna kaitse all olevast puutumata loodusest. Fournier perekonna algse valduse allesjäänud osa pärandati omakorda Lélia ja Dominique'i pojale Sébastien Le Ber'ile, kes keskendus just mõisa veiniaedade laiendamisele ja veinitootmise moderniseerimisele. Täna on selle töö temalt üle võtnud Chanel'i Bordeaux veinitootmise juht Nicolas Audebert, andekas enoloog, kelle plaan on koos oma meeskonnaga luua veini, mis kuulub Prantsusmaa parimate hulka.

20 hektarilise veinivalduse pinnases on rohkesti kiltkivi, mida omakorda katab savine ja liivane muld, savi koostises võib leida mangaani, joodi, rauda ja magneesiumit, pinnase kaudu jõuavad need ühendid ka viinamarjadesse. Kasvatatakse kohalikke viinamarjasorte: Grenache, Mourvèdre, Cinsault, Syrah, Tibouren ja Rolle. Alates 2015. aastast on Domaine de l'Ile sertifitseeritud kui orgaaniline tootja. 

Domaine de l'Ile Rosé valmistamiseks kasutatakse vaid tumedakestalisi viinamarjasorte: 32% Grenache, 31% Syrah, 20% Cinsault, 12% Mourvèdre ja 5% Tibouren. Viinamarjad koristatakse käsitsi üksikute aia osade kaupa sõltuvalt marjade küpsusest. Pressitakse terved kobarad, pressimine on arvuti poolt kontrollitud, iga aia osale ja igale marjasordile on loodud oma programm. Veinivirre läbib külmstabilisatsiooni, mahl jahutatakse ja tahked osad eemaldatakse, et saada selge mahl ja puhas aroom. Alkoholkäärimine toimub temperatuurikontrolliga roostevabast terasest mahutites, malolaktilist käärimist ei toimu, et säilitada veini värskust. Lõpuks hoitakse veini terasest mahutites kuni see villitakse pudelisse.

Värvuselt väga kahvatu õrn-roosa, kergelt roheka varjundiga, mängleva kuldse säraga. Aroomis on ilus tsitrusviljade valik, sidrunikoor, pirn ja natuke metsmaasikat. Maitse on värske ja rikkaliku puuviljaga, eristuvad virsik, greipfruut, delikaatne soolasus ja lõppmaitses on meeldiv vürtsikus.

Domaine de l'Ile Rosé sobib suurepäraselt salatiga, mida serveeritakse koos küpsetatud kitsejuustuga, sütel küpsetatud valge kalaga sidrunise kastmega, grillitud merivähiga. Serveerida 8 - 10 kraadi juures, vein on parim joomiseks noorelt ja värskelt, kuid võib ka keldris hoida 3 - 4 aastat.

---> Tooteleht