Uudised

Uued veinid - Kumeu River

Uued veinid - Kumeu River

Horvaatia päritolu Brajkovichid kolisid Uus-Meremaale 1937. aastal. Pärast mõnda aastat kohalikes veinimõisades töötamist olid nad piisavalt raha kogunud, et osta 1944. aastal Kumeu piirkonnas väike veiniaed. Tõeline suunamuutus toimus 1980datel, kui veinimaja sai nimeks Kumeu River ning erinevalt paljudest teistest Uus-Meremaa tootjatest keskenduti Burgundia stiilis Chardonnay'de tootmisele.

Tänaseks on nende Chardonnay'd saavutanud erakordse rahvusvahelise tuntuse ning ei ole ebatavaline leida neid samas reas maailma parimate valgete veinidega. Nende veinid on kaheksal korral valitud Wine Spectatori top 100 veini hulka (valitakse kord aastas rohkem kui 19 tuhande veini hulgast).

Kumeu veinivaldused asuvad Uus-Meremaa põhjaosas, Aucklandist tunni sõidu kaugusel. Antud piirkond on unikaalne sellepärast, et ainult 15 km läänepoole jääb Tasmani meri ning 20 km ida poole Vaikne ookean. Tänu sellele on kliima pigem jahe ja varakult küpsevale Chardonnay'le ideaalne. Näiteks üle 30 kraadist temperatuuri suvel seal ei esine. Praegu omab Brajokovichide kolmas põlvkond 30 hektarit veiniaedu ning toodab kokku umbes 250 000 pudelit veini. Veiniaedade pinnases domineerib savi ning alamkihis on ohtralt liivakivi.

 „If you can taste history, duty and family pride in a glass, it's there in the Kumeu River Chardonnays... now producing some of New Zealand's greatest Chardonnays, not to mention the world's."

Wine Advocate

Kõik viinamarjad koristatakse eranditult käsitsi ning Chardonnay puhul pressitakse alati täiskobarad. Veinivalmistamisel kasutatakse ainult naturaalset pärmi, mis annab veinile parema tekstuuri ja komplekssuse. Kõikide Chardonnay'de puhul kasutatakse alati uute ja vanade Prantsuse tammevaatide kombinatsiooni. Malolaktiline kääritamine ei olnud 30 aastat tagasi valgete veinide puhul tavaline, aga Michael Brajkovich kasutas seda juba 1980date alguses. Tulemuseks on paljum parem happesuse tasakaal.

2009 Kumeu River Village Chardonnay

1/3 laagerdub vanades väikestes Prantsuse tammevaatides ning 2/3 terasmahutites, et säilitada värksust. Väga hea vein, mida juua kuniks teised Kumeu Chardonnay'd küpsemaks saavad. Aroomis on värkse puuviljasus, tunda on melonit ja sarapuupähklit. Maitses on tunda virsikut ja kuiva mineraalsust.

Wine Advocate 88 punkti (2013 - 2014)

2009 Kumeu River Hunting Hill Chardonnay

Kõige mineraalsem Kumeu River tänu kõrgele asukohale. Kääritamine toimub tammevaatides, kus ka vein 11 kuud küpseb. Vein, mida tasuks 4-8 aastat pudelis hoida. Mõnikord võrreldakse Burgundia 1er cru'dega (näiteks Puligny või Chassagne Montrachet'ga). Aroomis on tunda sidrunit ja laimi. Hunting Hilli veinile on omane eriti puhas maitse, mis ajaga muutub jõulisemaks.

Wine Advocate 94 punkti (2013 - 2019+)

2009 Kumeu River Mate's Vineyard Chardonnay

Kumeu Riveri parim veiniaed, kust saadakse vaid 1000 kasti veini. Kääritamine toimub tammevaatides, kus ka vein 11 kuud küpseb. Vein, mis vajab kõige kauem küpsemiseks, 5-10 aastat. Mõnikord võrreldakse Corton Charlemagne'ga. Aroom on noorena natuke kinni, tunda on virsikut ja mineraalsust. Maitse on väga kontsentreeritud, kuid heas tasakaalus ja eriti värske, mis on ka selle veinile alati omane.

Wine Advocate 94+ punkti (2013 - 2019+)

2011 Kumeu River Estate Pinot Gris

Toimub osaline malolaktline kääritamine. Alla 10 grammi liitri kohta jääksuhkrut ning happesus 6 grammi liitri kohta. Ideaalne toidu vein, mis läheb tugevamaitseliste ja vürtsikate roogadega. Aroomis on tunda lillelist parfüümsust ning maitse on rikkalik ja Pinot Gris'le omaselt natuke õlise tekstuuriga.

Wine Advocate 88 punkti (2013 - 2014)

2009 Kumeu River Estate Pinot Noir 

Marjad eemaldatakse vartest ning veinivirre on kestadega kontaktis 2-3 nädalat. Vein laagerdub kasutatud Prantsuse tammevaatides 11 kuud. Ideaalne tarbida järgmise 2-6 aasta jooksul. Aroomis on tunda suitsust tamme ning kuivatatud lehti. Maitse on soe, pehme ja velvetine.