Uudised

Tertre Roteboeuf ~ Roc de Cambes

Tertre Roteboeuf ~ Roc de Cambes

Tertre Roteboeuf on kindlasti St. Emilion'i üks huvitavamaid veine. François Mitjavilet peetakse veinimaailmas tõeliseks geeniuseks kuna te teeb enamus asju teisiti kui on Bordeaux's tavaks ning tema käe all on veinimaja saavutanud erakordse kuulsuse. François esimene aastakäik oli 1978 ning 1985 oli Tertre Roteboeufi läbimurde aastakäik. Tertre Roteboeuf ei müü oma veini traditsioonilise Bordeaux negociant süsteemi kaudu, vaid ise valitud maaletoojatele.

François ekstrentrilisusest räägib muuhulgas ka see, et ta ei tooda nn. mõisa 'teist' veini, vaid usub, et iga aasta teeb ta vaid sellele aastakäigule omaselt parima võimaliku veini ning enda sõnul ei saa ta Bordeaux's laialdaselt leviva 'teise' veini ideoloogiast üldse aru. Samuti ei ole pidanud François vajalikuks taotleda veinile grand cru staatust. 1994. aastal eemaldas ta veini nimest ka sõna Chateau, kuna see tundus liiga uhkena ja see ei lähe kokku tema töö filosoofiaga. 

François veinide leivanumber on juba noorena ülipuhas puuviljasus (marjasus), värskus, siidised tanniinid, tasakaalukus ja tahaplaanile jääv jõuline sturktuur. Tema veinid on alati nauditavad noorelt, kuid arenevad olenevalt aastakäigust 15-25 aastat. Juunis proovisime koos 2012. aastakäigu vaadinäidist ning nii pehmeid tanniine, elegantset marjasust ja juba praegu nauditavat veini ei olnud me kunagi varem vaadinäidise puhul kogenud. Tõeliselt üllatav ja muljetavaldav, eriti Bordeaux veinide kontekstis!

Kuidas ta seda saavutab? Esiteks pöörab ta hullumeelset tähelepanu viinamarjade küpsusele ning koristus toimub alles oktoobri keskel kui marjad on juba mahakukkumise piiri peal. François sõnul on äärmiselt tähtis ära tabada õige koristusmoment. Kui sa ootad kasvõi mõne tunni veel on juba hilja ja kogu aastakäik on rikutud. Kuna Tertre Roteboeufi veiniaed on ainult 5.7 hektari suurune, siis 80 inimest suudavad ühe päevaga kõik viinamarjad ära korjata. Naabermõisad peavad teda hulluks ja sellist ootamist väga riskantseks ning korjavad oma saagi igaks juhuks 3 nädalat varem.

Teiseks asuvad veiniaiad St. Emilioni ühel kõrgeimal nõlvakul, kus kliima on mõni kraad jahedam ja see võimaldab viinamarjadel kauem küpseda. François ise võrldeb Tertre Roteboeufi asukohta mõne Burgundia aiaga ja tänu sellele asukohale on see vein selgesti eristuv teistest St. Emilioni veinidest.

Tertre Roteboeuf on valmistatud 80% Merlot ja 20% Cabernet Franc viinamarjadest. Veinipuude keskmine vanus on 40 aastat. Saagikus hoitakse madal, vaid 30 hl/ha kohta, mis on Bordeaux kohta väga madal (võrdluseks keskmine tippmõisade saagikus on 45-60hl/ha). Kääritamine toimub suurtes betoonmahutites ning vein laagerdub parimates 100% uutes Prantsuse tammevaatides 18-24 kuud. Aastane toodang on 2000 kasti.

"Since this Estate burst on the scene in the mid 1980's, the talent and extraordinary winemaking skills of François Mitjavile have produced one of Bordeaux's most luxurious, sensual and sexy wines. It is unfortunate, but, I suppose given the commercial world in which we live, totally understandable that there are only a few people in the wine world like François Mitjavile.

While many famous producers push yields to such preposterous levels that they risk destroying any concept of terroir of the vineyard, or even muting the character of a vintage, here is one man whose talent and obsession for producing the finest wines is refreshing. Le Tertre Rôteboeuf is irrefutably one of Bordeaux's Superstars.

Le Tertre Rôteboeuf's microsized vineyard now receives worldwide attention. It is no doubt justified but one hopes nothing changes at this estate which is run with single-minded determination by the uncompromising Monsieur Mitjavile. What Mitjavile has in mind is to make a wine from this splendidly situated vineyard that has the extract and intensity of wines such as Lafleur, Petrus, and Certan de May in Pomerol. To do so, François Mitjavile is one of the last to harvest, keeps his yields small, and utilizes considerable new oak to harness the power of his wine..." Robert Parker

2011 Tertre Roteboeuf | Saadaval 12 pudelit

~ ~ ~ ~ ~

Roc de Cambes on tõeline pärl. 1987. aastal ostis François Mitjavile vähetuntud Côtes de Bourgi appelatsioonis (30 km St. Emilionist) asuva veinimaja nimega Roc de Cambes. 14 hektari suuruse veiniaia pinnas on väga sarnane Tertre Roteboeufile (savi ja lubjakivi segu) ning on ideaalse lõunapoolse asetusega kohe Gironde jõe ääresel nõlvakul. Ebatavaline pinnas, mis on pigem tüüpiline Pomerolile ja St. Emilionile ja unikaalne asukoht on peamised põhjused miks François selle valduse esimesel külaskäigul koheselt soetas.

Roc de Cambes on väga eriline seetõttu, et veini teeb François Mitjavile täpselt sama lähenemisega nagu Tertre Roteboeufis. See tähendab, et saagikus hoitakse ülimadal, viinamarjad koristatakse ideaalses küpsuses võimalikult hilja (tihtipeale 4 nädalat hiljem kui naabrid) ja veini laagerdamiseks kasutatakse täpselt samu Prantsuse parimaid tammevaate. Tulemuseks on marjane, heas tasakaalus ja velvetiste tanniinidega täidlane vein.

Roc de Cambes'i külastades ütles François, et Tertre Roteboeuf ja Roc de Cambes on igas mõttes võrdse kvaliteediga, kuna on valmistatud sama hoolikusega. Hinnavahe on eelkõige tingitud sellest, et üks on St. Emilion ja teine Côtes de Bourg ning appelatsiooni tuntus koos turuga paneb hinnad paika. Lisaks pole François sõnul üldse ebatavaline kui eelistatakse Roc de Cambes'i ning mitmel pimedegustatsioonidel on Roc de Cambes segi aetud muuhulgas ka First Growth veinimõisadega.

Roc de Cambes on valmistatud 80% Merlot, 10% Cabernet Sauvignon ja 10% Cabernet Franc viinamarjadest. Veinipuude keskmine vanus on 50 aastat. Kääritamine toimub suurtes betoonmahutites, pärast mida laagerdub vein 100% uutes Prantsuse tammevaatides 18 kuud. Väga üllatav ja elegantne vein, mida võib kindlasti juua noorena ja keldrisse unustada kuni 2028.

2011 Roc de Cambes | Saadaval 12 pudelit
2006 Roc de Cambes | Saadaval 12 pudelit

~ ~ ~ ~ ~

Domaine de Cambes ei ole kindlasti Roc de Cambes'i nn. 'teine' vein, vaid selle veini valmistamiseks kasutatakse ühte kindlat veiniaeda, kus suures enamuses domineerib Cabernet Franc. Kogu töö veiniaias ja veinimajas on täpselt sama nagu Roc de Cambes'i puhul. 2012 vaadinäidise aroomis oli tunda punastsõstart, värskeid ürte ja vürtse. Samuti velvetiste tanniinidega ja kokkuvõttes võibolla natuke vürtsikam kui Roc de Cambes. Ideaalne joomiseks noorena, kuid areneb kuni 2025.

2011 Domaine de Cambes | Saadaval 24 pudelit
2005 Domaine de Cambes | Saadaval 12 pudelit