Uudised

Mas de Daumas Gassac veinid Eestis

Mas de Daumas Gassac veinid Eestis

30 aastaga on Mas de Daumas Gassac veinid saavutanud kultusveinide staatuse. Gassaci orus valmistati veini juba 780 aastal pKr. Mõisa ostis 1972. aastal Aimé Guibert oma suvekoduks. Perekonna hea sõber Henri Enjalbert (Bordeaux ülikooli geograafia professor) avastas veiniaedu nähes, et Gassaci oru terroir on ideaalne, et valmistada grand cru väärilist veini. Mõisa veiniaedades on siiani seletamatu punane puudrisarnane pinnas, mis on väga sarnane parimate Burgundia valdustega. Samuti hoiab jahedat kliimat muidu kuumas piirkonnas Gassaci jõgi, lähedal asuvad mäed ja meri.

Mas de Daumas'i veinivalmistamist nõustas kuni oma surmani Bordeaux enoloogide grand old man Emile Peynaud, kes on nõu andnud enamus First Growth'dele Bordeaux's. Emile oli sinnamaani olnud osa maailma parimate veinimõisade ajaloost, kuid mitte kunagi olnud suursuguse veini loomise juures ja tänu sellele oli nõus projektile oma õla alla panema.

Nii punasel kui valgel veinil on väga pikk vananemispotentsiaal ning omapära säilitada värskus ka peale 20 aastat. Räägitakse, et Gassac'i piirkonna veinidel on ainulaadne polüfenool, mis aitab värskust läbi aastata hoida.

Mas de Daumas Gassac Rouge on valmistatud 80% Cabernet Sauvignon viinamarjadest ning 20% on ebatavaliste sortide segu: Cabernet Franc, Pinot Noir, Merlot, Tannat, Nebiolo, Dolcetto jne. Vein laagerdub 1-7 aasta vanustes tammevaatides 12-15 kuud. Noorena meenutab vein suurepäraseid Bordeaux veine ning vananedes omandab pinnase ja trühvli noodid, mis on omased jällegi küpsetele Burgundia veinidele.

Punast Mas de Daumas'i on soovitav serveerida 18 kraadi juures Riedel Bordeaux klaasis ning veini dekanteerida vähemalt 3-4 tundi enne tarbimist.

Noorus: 3-7 aastat. Annab veinist aimu, värske puuviljasus ja tugevad tanniinid.

Küpsus: 7-14 aastat. Esile tulevad velvetised tanniinid ja komplekssne struktuur.

Ideaalne: 14-21 aastat. Esile tulevad pinnaselisus, kuivatatud roosid, trühvlid ja nahk.

Unelm: 21+ aastat. Tõeline maiuspala ja varandus lastelastele.

Mas de Daumas Gassac Blanc on samuti valmistatud väga ainulaadsest viinamarjade segust: Viognier, Chardonnay, Petit Manseng, Chenin Blanc (kõiki umbes 20%) ning lisaks 15 põnevat sorti: Courbu, Petite Arvice, Rhole, Marsanne jne. Vein laagerdub ainult terasmahutites.

Serveerida 12 kraadi juures Riedel Chardonnay klaasist ja soovitav on veini dekanteerida 1 tund. Ka valgel veinil on pikk vananemispotentsiaal.

Esimene elu: 1-3 aastat. Ääretult värske, pehme ja puuviljane.

Teine elu: 3-10 aastat. Esile kerkib elegantne „oksüdatsioon", mis meenutab sherryt või vana Sauternes'i. Küpsena see vein kas meeldib väga või ei istu üldse. Tõelistele veiniarmastajatele kohustuslik vein.

Hoolimata sellest, et Mas de Daumas Gassac on ainult Pays d'Hérault IGP klassifikatsiooniga (tänu mittelubatud viinamarjasortidele) on paljud veiniasjatundjad - ja kriitikud nimetanud Mas de Daumas Gassac'i Lõuna- Prantsusmaa ainsaks Grand Cru'ks:

Hugh Johnson: „The only Grand Cru of the Midi (South of France)“

Gault & Millau: „A Lafite in Languedoc“

Michael Broadbent: „One of the 10 best wines in the world“

Robert Parker: “Exceptional“