Uudised

Juuni 2010 - Uued veinid: Chateau d'Esclans

Juuni 2010 - Uued veinid: Chateau d'Esclans

Sacha Alexis Lichine ostis Chateau d'Esclans'i veinimõisa 2006. aastal ja alustas, mida ta ise nimetab "uus peatükk rosé veinide maailmas". Esimesel aastal müüs ta oma kõige kallima veini Garrus'e maha kahe nädalaga, vaatamata asjaolule, et tegemist oli maailma kõige kõrgema hinnaga rosé'ga, mis tulnud väljaspool Champagne't. Sacha Lichine'il on väga kõrged standardid, mis puutub veini, ta on olnud seotud suursuguste veinidega kogu oma elu. Tema isa oli Alexis Lichine, hinnatud veinikaupmees ja veinikirjanik, kuulsa Bordeaux veinimõisa Chateau Prieure-Lichine'i omanik. Alexis suri 1989. aastal ja Sacha võttis mõisa juhtimise üle kui ta oli 28 aastane. 1999. aastal müüs ta veinimõisa Bordeaux's ja võttis suuna Provence'i, eesmärgiga luua rosé veine, mida keegi seni ei olnud teinud. Prantsusmaal valmistatakse mitmeid suurepäraseid rosé'sid, kuid mitte Sacha Lichine'i super-premium hinnaklassis. Samuti on ta seni ainuke tootja Provence'is, kes keskendub väga vanade viinapuude Grenache marjasordi baasil valmistatud veinidele. Kuid tal oli vaja rohkem kui ideaalne pinnas, mikrokliima ja vanad veinipuud, tal oli vaja õiget veinimeistrit, kes oleks suuteline looma Chateau d'Esclans'i veine täiesti uuel tasemel. Sacha Lichine palkas Patrick Léon'i, hinnatud enoloogi, kes vastutas Chateau Mouton-Rothschild'i, Chateau Clerc Milon ja Chateau d'Armailhac veininde tootmise eest 23 aastat, samuti on ta osalenud Opus One ja Almaviva veinide loomisel. Konsultandina kasutatakse Michel Rolland'i teenuseid.

Chateau d'Esclans veinimõisa koosseisu kuulub 267 hektarit, millest 44 hektarit on veiniaiad. Terroir on vahelduv, alates kriidi-lubjakivi nõlvakutest kuni liiva-kruusa pinnaseni välja. Veiniaedades on istutatud 47% Grenache, 17% Syrah, 12% Rolle, 8% Cinsault, 8% Mourvedre, 5% Cabernet Sauvignon ja 3% Tibouren. Osa veiniaedadest on rohkem kui 80 aastat vanad ja kõik marjad korjatakse ja sorteeritakse käsitsi. Veinikelder on varustatud 600 liitri suuruste tammevaatidega, kus toimub fermentatsioon, igal vaadil on idividuaalne temperatuurikontroll. Fermentatsiooni temperatuur hoitakse vahemikus 10 - 14 kraadi ja kogu protsess võib aega võtta lausa 3 - 4 kuud. Veinivalikus on 4 rosé'd, kõik Cotes de Provence, mis defineerivad täielikult ümber arusaamad siinse rosé stiilist. Sissejuhatav vein, mis hinnalt kõige soodsam, kannab nime Whispering Angel, sellele järgneb "mõisavein" Chateau d'Esclans ja lõpetuseks kaks super-cuvée'd Les Clans ja Garrus, viimast neist valmistatakse igal aastal umbes 2000 pudelit, vaid "vabalt-voolavast" marjamahlast ja mõisa vanimate Grenache veinipuude saagist. Kõik veinid on Provence'i rosé'le omaselt kahvatu-roosad, kooslus delikaatsest struktuurist, üllatavast maitsesügavusest ja kauakestvast lõppmaitsest.

2008 Whispering Angel, Cotes de Provence AC, Chateau d'Esclans

2007 Esclans, Cotes de Provence AC, Chateau d'Esclans

2007 Les Clans, Cotes de Provence AC, Chateau d'Esclans

2007 Garrus, Cotes de Provence AC, Chateau d'Esclans