Uudised

Juuni 2009 - Alsace tipptootja Marcel Deiss veinid Eestis

Juuni 2009 - Alsace tipptootja Marcel Deiss veinid Eestis

Meie veinivalikusse on lisandunud uued veinid Pranstsusmaalt Alsace'ist, piirkonna ühelt hinnatumalt tootjalt Domaine Marcel Deiss. Prantsumaa tähtsaima veinikataloogi La Revue du Vin de France hinnangul kuulub Marcel Deiss kolme kõige kõrgema "3 tärni" kategooria veinitootja hulka.

Domaine Marcel Deiss veinid Balen OÜ veinivalikus:

2003 Burlenberg, Premier Cru de Bergheim Rouge, Alsace AC
2005 Burg, Premier Cru de Bergheim, Alsace AC
2005 Engelgarten, Premier Cru de Bergheim, Alsace AC
2006 Gewürztraminer St. Hippolyte, Alsace AC
2005 Pinot-Gris Beblenheim, Alsace AC
2007 Riesling, Alsace AC
2007 Pinot Blanc Bergheim, Alsace AC
2007 Alsace AC

Marcel Deiss asutas oma veinimaja 1947. aastal, Deissi pere aga on veinimarju Bergheim'is kasvatanud juba 18. sajandi keskpaigast. Täna majandab ja valmistab veini tema karismaatiline pojapoeg Jean-Michel Deiss. Jean-Michel on täielikult pühendanud ennast iga oma veiniaia identifitseerimisele ja nende erinevate iseloomujoonte väljendamisele, osa neist on Alsace piirkonna hinnatuimad kasvukohad. Deiss on olnud piirkonnas üks tähtsamaid naturaalmajanduse esindajaid ja ta kasvatas oma veinipuid naturaalselt ligi 20 aastat enne kui ta 1997. aastal täielikult biodünaamilise põlluharimisega alustas. Veinipuud on istutatud tihedalt, grand ja premier cru aedades ligi 2000 istikut hektaril (mõisa aedade kogupindala on umbes 27 hektarit), veinipuudel kõblatakse puruks pindmised juured, et need tungiksid võimalikult sügavale maasse. Deiss kasutab kääritamiseks eranditult kohalikke pärmikultuure ja villib oma veinid pudelisse ilma selgindamise või filtreerimiseta. Marcel Deissi veinimaja toodab traditsioonilisi ühemarjasordiveine erinevatest kasukohtadest nagu Bergheim, Beblenheim ja Saint-Hippolyte, mõisa tippsari koosneb aga terroir põhistest "seguveinidest", kus igas aias kasvavatest marjasortidest saab üks vein, iga vein kannab aga veiniaia nime nagu näiteks Burlenberg (punane), Engelgarten, Rotenberg, Schoffweg, Grasberg, Burg, Huebuhl, Gruenspiel, Altenberg, Schoenenbourg ja Mombourg. Järgides piirkonna traditsioone enne 20. sajandit, on Deissist saanud piirkonnas eri marjasortide koos-eksisteerimise süsteemi taaslooja, ühes konkreetses aias kasvavad külg külje kõrval mitmed Alsace'i marjasodid, need kasvavad koos ja need korjatakse ning vein valmistatakse koos. Ta usub, et nii tehes täiendavad marjasordid üksteist ja vein väljendab selgemalt konkreetse terroir omapära. Näiteks lopsakas Grasberg, kus on lubjakivi pinnas, on segu Riesling, Pinot Gris ja Gewürztraminer marjadest ja särtsakas Burg on loodud isegi seitsmest erinevast marjasordist. Kuulsas Grand Cru Altenberg'is aga kasvavavad koos mitte vähem ega rohkem kui 13 eri marjasorti ja saadud vein on aastast aastasse üks kompleksemaid ja intensiivsemaid kogu piirkonnas.