Uudised

Grange des Péres - Lõuna-Prantsusmaa legend

Grange des Péres - Lõuna-Prantsusmaa legend

Domaine de la Grange des Péres'il on klassikalised "kultusveini" omadused. Väike toodang. Üliandekas ja omapärane veinimeister. Suurepärane terroir. Selles veinimajas ei ole ekspordijuhti ega degustatsiooniruumi. Ei ole ka kodulehekülge, Facebooki ega Twitterit. Ainuüksi kedagi telefonitsi kätte saada on suur katsumus.

Veinimõis kuulub mehele nimega Laurent Vaillé, kes kuni kaheksakümnendate alguseni oli ametilt füsioterapeaut. Siis otsustas ta järsku veinindust õppida. Pärast õpinguid töötas ta kolmes kõrgelt hinnatud veinimajas: Coche-Dury (Meursault), Jean-Louis Chave (Hermitage) ja Domaine de Trevallon (Provence).

Üheksakümnendate alguses otsustas Laurent oma koju Lõuna-Prantsusmaale tagasi pöörduda. Ta ostis oma kodu lähedal Aniane's (Hérault departemang) natukene maad ja rohkesti dünamiiti, et rändrahnud ja paekivi mürakad veinipuuistikutele ruumi teeksid. Paljud arvasid, et nii kivisele pinnasele ei ole üldse võimalik midagi istutada.

Oma kuulsa naabri Aime Guiberti (Mas de Daumas Gassac) eeskujul istutas ka Laurent maha osaliselt Cabernet Sauvignoni, loobudes seetõttu kohalikust appellatsiooni tähisest Coteaux de Languedoc AOC. Cabernet istikud pärinesid Domaine Trévallonist ning Syrah, Marsanne ja Rousanne veinipuude istikud tulid Gérard Chave käest.

Grange des Péresi peamiseks edu pandiks on kõrgel mäetipus asuv eraldatud veiniaed, kus on vaene ja väga kivide rohke lubjakivi rikas pinnas. Teine saladus on ekstreemselt madal saagikus - sõltuvalt aastakäigust 10-25 hl/ha kohta. See teeb aastaseks toodanguks umbes 2000 kasti veini.

Kokku on Domaine de la Grange des Péres valdused kümne hektari suurused, millest üheksat hektarit kasutatakse punaveini valmistamiseks. Vein on segu Syrah, Mourvédre, Cabernet Sauvignoni ja Counoise viinamarjadest. Lõplik kompositsioon on igal aastal erinev, aga tavaliselt umbes 40% Syrah, 40% Mourvédre ja 10% Cabernet Sauvignon ja 10% Counoise.

Töö veiniaias ja keldris on traditsiooniline ja vähesekkuv, kõike tehakse orgaaniilisi ja biodünaamilisi printsiipe järgides. Kääritamine toimub loodusliku pärmi abil terasmahutites marjasortide kaupa eraldi. Seejärel laagerduvad kõik marjasordid eraldi 228 liitri suurustes Prantsuse tammevaatides 24 kuud. Üks kolmandik tammevaatidest on igal aastal uued. Vein pudeldatakse filtreerimata.

Laurent on väga tagasihoidlik ja sõnaaher mees, millest annab aimu ka see kümne minuti pikkune veinimaja tutvustav video. Tasub kindlasti vaadata.

"Voluptuously-textured, with superb concentration, this full-bodied, beautifully pure, intense, layered wine is a dead-ringer for a top-notch Chateauneuf du Pape or Coteaux des Baux. Availability is limited, but readers who have access to it should consider buying it by the case. This estate's wines are terribly hard to locate in the United States, selling out instantly upon arrival on our shores. Nevertheless, it is important for The Wine Advocate to report on them as doing so may inspire young winemakers in the Languedoc to follow in the footsteps of Laurent Vaillé, the dedicated, highly talented winemaker of Domaine La Grange des Pères." - Robert Parker

Saadavus on väga limiteeritud! Aastakäik on 2015.