Uudised

Boërl & Kroff - maailma üks haruldasem šampanja

Boërl & Kroff - maailma üks haruldasem šampanja

Champagne Boërl & Kroff on šampanjamaailma üks paremini hoitud saladusi. Isegi enamus Reimsi ja Epernay šampanjatootjaid pole sellest midagi kuulnud, rääkimata sommeljeedest ja veinikriitikutest. Tegu on maailma ühe haruldasema ja kallima šampanjaga, mis tuleb vaid 0.9 hektari suurusest veiniaiast ning mida valmistatakse ainult parimatel aastatel ja magnumis (maksimaalselt 3000 magnumit). Selliselt kombineeritud lähenemine on šampanjamaailmas ainulaadne.

Boërl & Kroffi lugu sai alguse 1994. aastal, kui kuulus šampanjatootja Michel Drappier kutsus oma korgitarnija Patrick Sabaté ja tema sõbra Stéphané Sésé lõunale. Lõunalauas rääkis Michel neile erilisest šampanjast, mida ta isa oli kuuekümnendatel eksklusiivselt Charles de Gaulli jaoks teinud. Urville külas asuv Drappier oli nimelt Prantsuse presidendi lemmik šampanjamaja.

Selle erilise šampanja valmistamiseks kasutati viinamarju ainult kolmest kõrvuti asuvat väga väiksest veiniaiast (Les Egrilles, Le Montouillet ja La Belle Haie), mis kokku moodustasid vähem kui hektari. Kui Charles de Gaulle 1970 suri, lõpetas Drappier selle šampanja tootmise ja nende aedade saaki hakati kasutama teistes Drappieri cuvéedes. Patrick ja Stéphané sattusid sellest loost nii vaimustusse, et kohvi serveerimise ajaks oli neil Michel Drappieriga sõlmitud kokkulepe - pärast 25 aastast pausi hakata kolmkesi taas valmistama seda ainulaadset šampanjat.

Esialgne plaan oli seda teha ainult isiklikuks tarbeks, kuna veiniaed oli niivõrd väike. Pärast esimese 1995 aastakäigu baasveini proovimist sai Michel kohe aru, et tegu on millegi erakordsega. Nad otsustasid pudeldada kogu šampanja magnumisse (2500 magnumit) ja vanandada seda settel vähemalt 12 aastat.

Viinamarjadest domineerib nendes veiniaedades Pinot Noir, kuid sõltuvalt aastakäigust kasutatakse lõplikus segus ka kuni 7% Chardonnayd. Väga vähe kasvab seal ka Pinot Meunieri. Veinipuud on kõik vanad (40+ aastat) ja kogu töö veiniaias on biodünaamiline.

Veinikeldris tehakse tööd käsitsi - alates pudelite regulaarsest keeramisest teistkordse kääritamise puhul (remuage) kuni ümberkorkimiseni (disgorgement) ja pudelite sildistamiseni. Kuna Patrick Sabaté tegutses eelnevalt korgiäris, siis väga suurt rõhku pannakse korkide kvaliteedile. Kõik Boërl & Kroffi korgid valmistatakse ükshaaval käsitsi kasutades erilist disaini, mille Patricku vanaisa Dom Periognoni jaoks 1930ndatel oli välja töötanud. Need korgid tagavad väga pika vananemispotentsiaali ja mullide säilimise. Ühe korgi tootmishind on umbes 10 eurot.

Champagne Boërl & Kroffi tehakse vaid erakordsetel aastatel. Kui mõni aastakäik tundub stiililt veidi teistsugune, siis tehakse hoopis 75cl formaadis šampanjat nimega B de Boërl & Kroff. See ei ole nende "teine vein", vaid on stiililt lihtsalt teistsugune šampanja. B de Boërl & Kroff on samuti aastakäigu šampanja, mis küpseb pudelis üle kümne aasta ja tuleb täpselt samast veiniaiast ning selle valmistamisel järgitakse sama rangeid kvaliteedinõudeid kui Champagne Boërl & Kroffi puhul. Väga keerulistel aastatel ei tehta kumbagi šampanjat.

2006 Champagne Boërl & Kroff Brut MAGNUM

2005 Champagne B de Boërl & Kroff Brut 

Kuna Boërl & Kroffi toodetakse nii väikeses koguses, siis ainukese kriitikuna on neid proovinud Richard Juhlin, kes on tõenäoliselt maailma parim šampanjaekspert.

"Initially, I thought it was another marketing-driven champagne. However, when I talked to Michel Drappier about it in Hong Kong, I began to realise that this was something completely different and extremely serious. Naturally, I was intrigued. I have to admit that I was surprised and impressed by their uncompromising quality and style. They are superbly crafted and geniuinely unique. Any aficionado who can afford to buy them should drink them at least once in their lifetime.

They are completely different from the Drappier house style and have their own identity. There's a tension there between this silky, smooth freshness and elegance, which is counterbalanced by a feeling of power, opulence and vinous concentration. Usually you have to choose one or the other. That's phenomenally difficult thing for Michel Drappier to pull off." - Richard Juhlin

Vaata ka lisaks:

Financial Times How to Spend It: Boërl & Kroff

Fine Wine International: A Well-Kept Champagne Secret

Hong Kong Life: A Real Corker