Uudised

Bell Hilli (Uus-Meremaa) tippveinid

Bell Hilli (Uus-Meremaa) tippveinid

Meile on esmakordselt jõudnud väikese Uus-Meremaa tipptootja Bell Hilli veinid. 100 aastat tagasi töötanud lubjakivi kaevandusse istutatud veinipuud annavad väga limiteeritud arvu Chardonnay ja Pinot Noiri pudeleid.

Kahtlemata on tegemist Uus-Meremaa ühtede parimate veinidega. Mõlemad veinid on ka James Suckling Top 100 Wines of New-Zealand 2021 nimistus kõrgel kohal ning 2017 Pinot Noir oli 99 punktiga Top 100-s kõige kõrgema skoori saanud punane vein.

Bell Hilli veinimaja asutasid Marcel Giesen ja Sherwyn Veldhuizen. Nad leidsid väga unikaalse asukoha oma veiniaia jaoks - vana lubajakivi kaevanduse (1917-1938) Canterbury's Weka Pass'i piirkonnas ning istutasid sinna 2.25 hektarit Pinot Noiri ja Chardonnay veinipuid. Esimene aastakäik oli 2003.

Veiniaia arhitektuuris kasutatakse "Burgundia mudelit" - veinipuude paigutamine, sagedus, hooldamise tehnika jne - kõik see hoiab veinipuude saagikust looduslikult madalal ning sunnib juuri tungima järjest sügavamale. Veiniaia pinnases on puhas lubjakivi ja lubjakivi rikas savi (calcareous clay). Aluspinnases on 1.5 meetrit raua ja magneesiumi rikast glaukoniit savi. Bell Hill on alates 2007. aastast orgaaniline ja biodünaamiline.

Bell Hilli veinivalmistamise filosoofia on iseenesest lihtne. Viinamarjade korjamine, kääritamine, pressimine ja laagerdamine käib väikeste aia osade kaupa eraldi. See annab veinimeistrile parima valiku lõpliku segu tegemisel. Kääritamisel kasutatakse ainult looduslikku veiniaias leiduvat pärmi.

Bell Hill Chardonnay 2017

Viinamarjad pressiti täiskobaratena. Vein laagerdus 12 kuud Prantsuse tammevaatides (25% uued vaadid), siis tehti lõplik segu, mis laagerdus veel omakorda 9 kuud terasmahutites. Vein pudeldati 31. jaanuaril 2019. Alkohol 12%. Kokku tehti 1,887 pudelit. James Suckling 97 Points / No 18 wine in James Suckling Top 100 Wines of New-Zealand 2021

Bell Hilli Chardonnay on stiililt mineraalne ja värske. Aroomis eristuvad erinevad tsitruselised ja märg kivi. Maitse on väga "puhas" ja isuäratava happesusega. Taustal on ka soolakat greipi ja natuke tammelaagerdusest tulenevat röstsaia.

Bell Hill Pinot Noir 2017

Viinamarjad eemaldati kobaratest. Kääritamine kestis kestadega kontaktis 27 päeva. Vein laagerdus 12 kuud Prantsuse tammevaatides (100% uued vaadid), siis tehti lõplik segu, mis laagerdus veel omakorda 9 kuud terasmahutites. Vein pudeldati 31. jaanuaril 2019. Alkohol 12%. Kokku tehti 2,576 pudelit. James Suckling 99 Points / No 6 wine in James Suckling Top 100 Wines of New-Zealand 2021