Uudised

Alberelli di Giodo: pre-phylloxera Nerello Mascalese Etna vulkaani põhjaküljelt

Alberelli di Giodo: pre-phylloxera Nerello Mascalese Etna vulkaani põhjaküljelt

Carlo Ferrini on kindlasti üks Itaalia enim hinnatud veinimeister. Carlo oli muidu tuntud konsultandina ning tal on Itaalias üle 30 pikaaegse veinimõisast kliendi, nagu näiteks: Casanova di Neri, Mazzei, Poliziano, Brancaia, Petrolo, Barone Ricasoli, Tenuta Sette Ponti, Fonterutoli, La Massa, Brolio, Podere Sapaio, Tenuta San Polo (Allegrini), Tenuta di Ghizzano, Tenuta San Leonardo jne. Veiniajakiri

Wine Enthusiast on Carlo Ferrini kahel korral valinud "Winemaker of the Year" tiili vääriliseks. Sama tunnustuse on ta saanud ka Itaalia parimate veiniteatmike käest - Gambero Rosso ja AIS (Associazione Italiana Sommelier).

2002. aastal leidis ta umbes 10 hektari suuruse maatüki Montalcinos, mille asukohas ja pinnases nägi ta Sangiovese eksperdina väga suurt potentsiaali. Uue veinimaja nimeks sai Giodo, mis on tuletatud Carlo vanemate nimedest GIOvanna ja DOnatello ning esimene aastakäik oli 2009. Lühikese ajaga on Giodo Brunello di Montalcino saavutanud uskumatu edu (saades tihti veinikriitikutelt 98-100 punktiseid skoore).

Mõned aastad tagasi külastades oma Sitsiilia kliente leidis Carlo 1.5 hektari suuruse Nerello Mascalese veiniaia, mis asus Etna jalamil vulkaanilisel pinnasel 950 meetri kõrgusel merepinnast. Veinipuud on pre-phylloxera aegased, ehk istutatud 80-100 aastat tagasi. Niimoodi sündis Alberelli di Giodo nimeline vein, mille esimene aastakäik oli alles 2016.

Albarelli di Giodo kääritamine kestis 7 päeva teras - ja betoonmahtutites. Vein laagerdus 12 kuud 500 ja 700 liitri suurustes Prantsuse tammevaatides. Hiljem veel pool aastat betoonis. Albarelli di Giodo on Carlo stiilile ja Nerello Mascalese viinamarjasordile omaselt väga mineraalne ja elegantne vein. Soovituslik joomisaken: 2021-2035.

Meile saabus väike kogus 2018. aastakäiku, mida valmistati kokku 1,500 kasti.

"The purity of fruit is all here with strawberry, lemon-peel and floral undertones. Goes to cranberries. It's medium-bodied with firm tannins and a bright, vivid and linear finish that keeps your palate clean." - James Suckling 95 punkti