Veinide hoiustamine

Kui vein on pudelisse villitud ja pudel korgitud, peaks ta olema kaitstud oma suurima vaenlase, hapniku eest. Kuid mis iganes ka juhtub ja kork kuivab ning tõmbub kokku nii, et pudel ei ole enam õhukindel, hakkab vein riknema. Seetõttu ladustatakse veinipudelid traditsiooniliselt külili, et vein hoiaks korgi niiske ja pundunud olekus. Keeratava metallkorgiga (screwcapped) veinipudelid võib hoiustada kuidas iganes soovite.

Üks olulisemaid tingimusi veinide hoiustamisel on ruumi temperatuur. Tuleb kanda hoolt, et temperatuur mitte kunagi ei langeks alla - 4ºC ja ei tõuseks üle 27°C ( ka transpordil ). -4°C juures võivad kergemad veinid külmuda ja korgi välja suruda, üle 27°C veini lenduvad ühendid paisuvad ja suruvad korgi välja.

Ideaalne veinide hoiustamise temperatuur on vahemikus 10 - 15°C, kusjuures tähtis on temperatuuri konstantsus. Temperatuuri suur kõikumine võib esile kutsuda veini kiire paisumise ja kokkutõmbumise ning seega riski, et õhk võib sattuda pudelisse.

Teiseks väga oluliseks tingimuseks on ruumi õhuniiskus. Kui veine hoitakse aastaid väga kuivas keskkonnas on oht, et kork võib kuivada ja kaotada oma tõhususe. Samas liiga kõrge õhuniiskusega ruumis pudeli sildid kas kahjustuvad või riknevad. Ruumi õhuniiskus võiks olla vahemikus 60 - 70%. Ülaltoodule lisaks peab veinikelder olema pime, vibratsioonist ja kõrvalistest lõhnadest vaba, hästi ventileeritud ruum. Baleni hoiutingimused vastavad kõigile ülalmainitud kriteeriumitele ja seega on tegu professionaalse veinikeldriga.

 

Veinide hoiustamise alternatiivid

 

Kui Sa oled tõsine veinisõber aga Sul puudub veinikelder, siis osta temperatuuri - ja niiskusekontrolliga veinikapp, mis võimaldab hoida punaseid ja valgeid veine kapi erinevates osades, etteantud temperatuuril.

Veinikappide juhtiv tootja on Eurocave. Huvi korral küsi pakkumist. Samuti võite kasutada ka professionaalset hoiuteenust.