Y de d'Yquem, Bordeaux Blanc AC 75cl

Y de d'Yquem, Bordeaux Blanc AC 75cl

Nimi: Y de d'Yquem, Bordeaux Blanc AC 75cl

Riik/regioon: Prantsusmaa, Bordeaux

Tootja: Chateau d'Yquem

Aastakäik: 2015

Mari: 75% Semillon, 25% Sauvignon Blanc

Alkoholisisaldus: 14% vol.

Tootekood: 680

Hind: 249.00

Hinnaklass: €€€

100 hektari suuruste valdustega Chateau d'Yquem väga pikka tutvustamist ei vaja. 1855 aasta klassifikatsiooniga on Yquem ainukese veinimõisana Sauternes'is Premier Cru Supérieur. Eelnevad omanikud on muuhulgas olnud kuningad Louis VII ja Henry II. 1785. aastal sai Yquemi omanikuks Lur-Saluces perekond, kuid pärast 219 aastat otsustasid nad Yquem'i 2004. aastal LVMH-le müüa. Veinimaja juhib nüüd Pierre Lurton ning veinimeister on Sandrine Garbay.

Arvestades seda pikka ajalugu on mõisa kuiv valge vein "Y" võrdlemisi noor  - alates 1959 aastast on Y kokku valmistatud vaid 33 korda. Vein on valmistatud sama Yquemi veiniaia saagist, ainult et viinamarjad koristatakse enne Botrytis Cinerea väärishallituse tekkimist. Igalt veinipuult võetakse üks kobar. 

"Y" on valmistatud 75% Sauvignon Blanc ja 25% Sémillon viinamarjadest. Et säilitda värskust, koristati Sauvignon Blanc väga kiiresti (25-27 august) ning Sémillion nädal hiljem (3-4 september), vahetult ennem väärishallituse tekkimist. Vein kääritatakse ja laagerdub 20% ulatuses uutes ja 80% kahe aasta vanustes dessert Yquemi tammevaatides. Jääksuhkrut on 6 grammi liitri kohta. 

Aroomis on meeldiv greip, sidrunikoor ja Granny Smith õun. Maitse on meeletu kontsentratsiooniga, tunda on valgeid virsikuid ja aprikoosi. "Y" sobib ideaalselt sushiga, erinevate kala toitudega, kitse ja lamba juustudega. Serveerida 10 kraadi juures Riedeli Sauvignon Blanci klaasist. Veini valmistatakse vähem kui 10,000 pudelit, seega on saadavus väga limiteeritud! 

"This offers creamed yellow apple, green melon and verbena notes surrounded by a brioche and salted butter frame. The long and flattering finish lets a second wave of coconut, candied lemon peel and heather glide through. Clearly on the opulent side of the ledger, but there's a remarkably deft edge here as well. Sauvignon Blanc and Sémillon." Wine Spectator 95 points

"The Sauvignon Blanc (75% of the blend) was picked quickly from 25-27 August this year, the Sémillon on 3 and 4 September. It has six grams per liter of residual sugar and the pH, a sizzling 3.20. It has an intriguing bouquet of melted wax, white flowers and hints of sea spray, that marine influence becoming quite strong with aeration. The palate is fresh on the entry with fresh ginger and lemongrass, lively in the mouth with shades of orange rind and sour lemon towards the persistent finish. I would afford this several years in bottle and I suspect you will end up with a very distinctive dry Bordeaux from the most famous Sauternes estate." Wine Advocate 92 points