Vette di San Leonardo, Vigneti delle Dolomiti IGT, Tenuta San Leonardo 75cl

Vette di San Leonardo, Vigneti delle Dolomiti IGT, Tenuta San Leonardo 75cl

Nimi: Vette di San Leonardo, Vigneti delle Dolomiti IGT, Tenuta San Leonardo 75cl

Riik/regioon: Itaalia, Trentino

Tootja: Tenuta San Leonardo

Aastakäik: 2019

Mari: 100% Sauvignon Blanc

Alkoholisisaldus: 12,5% vol.

Tootekood: 1921

Hind: 19.50

Hinnaklass:

Itaalia üks kuulsamaid veinimaju Tenuta San Leonardo on rohkem tuntud oma punaveinide poolest aga alates 2015. aastast valmistatakse veinimajas ka suurepärast valget veini, mis on valmistatud 100% Sauvignon Blanc viinamarjast. Viinamarjaaiad auvad Põhja-Trentino mägedes, mille teravate mäetippude järgi on vein ka oma nime saanud.

Tenuta San Leonardo veinimaja ajalugu ulatub tagasi 10. sajandisse. Tänase omaniku Marchese Carlo Guerrieri Gonzaga suguvõsa omandusse tuli mõis 1724. aastal kui valdus alustas tegevust veinitootmisega. Tenuta San Leonardo asub Lõuna-Trentinos Sarnis asula lähistel, Adige jõe vasakul kaldal. Mõis koosneb kokku 300 hektarist, millest vaid 20 hektarit on veinipuude all. Veiniaiad asuvad Monte Baldo ja Monti Lessini nõlvakutel 150 meetri kõrgusel merepinnast, pinnas koosneb lahtisest jämedast kruusast, mis on segatud liivaga.

Mõisa omanik valis just Sauvignon Blanci kuna see viinamarjasort väljendab ennast väga elegantselt ja täidlaselt selles piirkonnas. Veiniaedade vanus on 6-15 aastat ning viinamarjad koristatakse käsitsi. Pärast lühikest matseratsiooni madalal temperatuuril toimub hapnikuvabas keskkonnas õrn pressimine. Käärimine toimub 12 päeva terasmahutites 12 kraadi juures, hiljem hoitakse veini 5 kuud terastankides settel.

Aroom on väga puhas ja rafineeritud, tunda on pirni, virsiku, ananassi, banaani ning õunte noote. Maitse on värske, elegantne, äärmiselt balanseeritud ning järelmaitse on väga pikk, kus tuleb esile pirn ja virsik. Serveerida 10-12 kraadi juures. Sobib ideaalselt aperitiivina, toitudest sobib hästi värskete salatitega, risotto'ga, pannil praetud kalaga, grillitud kalaga, kalahautistega, aurutatud spargliga. Veini toodeti 25 000 pudelit.

Alates 2015. aastast on veinimõis orgaaniline.

Luca Maroni 94 p
Veronelli 90 p
Gambero Rosso 2 Bicchieri

Decanter Magazine - Producer Profile