Turo de l'Ermita Xarello, Penedes DO, Vendrell Olivella 75cl

Turo de l'Ermita Xarello, Penedes DO, Vendrell Olivella 75cl

Nimi: Turo de l'Ermita Xarello, Penedes DO, Vendrell Olivella 75cl

Riik/regioon: Hispaania, Penedes

Tootja: Vendrell Olivella - Mas Goma 1724

Aastakäik: 2017

Mari: 100% Xarello

Alkoholisisaldus: 12,5% vol.

Tootekood: 1480

Hinnaklass:

Turo de l'Ermita on cava-tootja Vendrell Olivella uus põnev vein, mida valmistati esmakordselt 2017. aastal, kokku villiti vaid 5000 pudelit.

Vein on valmistatud 100% Xarello viinamarjast, mis on kasvanud väikeses bio-sertifitseeritud single-vineyard veiniaias, veinipuude keskmine vanus on 60 aastat, veiniaia pinnases esineb rohkelt kaltsiumi ja leida võib ka loodusliku soola kogumeid. Veiniaias rakendatakse orgaanilise põlluharimise meetodeid, viinamarjad koristatakse septmebri alguses, marjad korjatakse käsitsi valides vaid parimad ja küpsemad viinamarjakobarad, veinimajas tehakse veel teistkordne marjade sorteerimine. Enne veinivalmistamise algust hoitakse viinamarjad ühe öö külmkambris, et säilitada veini värskus, järgmise sammuna eemaldatakse kobaratelt varred ja marjad purustatakse, seejärel jäetakse veinivirre 5 päevaks leotamisele ning seejärel algab käärimine. Pärast käärimisprotsessi lõppu jäetakse vein roostevaba terasest mahutitesse 5 kuuks koos käärimissettega küpsema. Kuna veinivalmistamise protsessis on äärmiselt aeglane ja õrn, siis ei ole vaja kasutatada suurtes kogustes sulfiide ning neid kasutatakse vaid äärmisel vajadusel ja üliväikestes kogustes.

Veinil on kahvatukollane värvus, väga selge ja särav. Aroom on intensiivne ja külluslik, esimesena tunda taimseid nüansse koos värske puuviljasusega, eristuvad roheline õun, toores pirn, virsik, valged lilled, troopilised puuviljad nagu ananass, avanedes lisanduvad aroomi delikaatne mentooli ja valge balsamico noot. Maitse on väga balanseeritud, algusest lõpuni, väga huvitava tekstuuri ja komplekssusega, alguses tunda valgeid ja rohelisi noote, mis muutuvad täidlasemaks, lõpus maitse delikaatne ja elegantne koos mineraalse happesusega, õrn soolasus jätab üldmujle väga värske ja apetiitse. 

Väga mitmekülgne toiduvein, ideaalne aperitiiv, suurepärane kaaslane eelroogade või kergemate suupistete juurde, suurepäraselt sobib kalaroogadega või küpsetatud mereandidega, ahjus küpsetatud või grillitud kalaga, paellaga, kergema lihaga ja keskmiselt küpsete juustudega. Soovitav serveerimistemperatuur on 8 - 10 kraadi. Veinil on väga hea küpsemispotentsiaal, tõenäoliselt kuni 10 aastat.