Trebbiano d'Abruzzo DOC, Valentini 75cl

Trebbiano d'Abruzzo DOC, Valentini 75cl

Nimi: Trebbiano d'Abruzzo DOC, Valentini 75cl

Riik/regioon: Itaalia, Abruzzo

Tootja: Valentini

Aastakäik: 2012

Mari: 100% Trebbiano

Alkoholisisaldus: 12,5% vol.

Tootekood: 1302

Hinnaklass: €€€

Valentini on saladuslik kultustootja, keda loetakse kümne parima Itaalia veinimaja hulka. Nad valmistavad ainult kolme veini, mis kõik on oma kategoorias absoluutses tipus: rafineeritud punane Montepulciano d'Abruzzo, valgete tipp-burgundlastega samal tasemel olev Trebbiano d'Abruzzo ning konkurentideta rosé Cerasuolo d'Abruzzo. Montepulcianot valmistatakse ainult erakordsetel aastatel ning viimane aastakäik oli 2006.

Valentini valdustel on veini valmistatud 1600ndates aastatest alates, kuid ise hakkasid nad veini pudeldama 1950ndatel kui Edoardo Valentini veinimaja juhtimise üle võttis. Edoardo valmistas veini kuni  surmani: aastakäigud 1956-2006. Täna on veinimeistriks tema poeg Paolo Francesco.

Kogu veinivaldus on 60 hektarit ning aastas valmistab Valentini maksimaalselt ainult 30 tuhat pudelit veini. See tähendab, et 95% saagist müüakse maha ning kasutatakse vaid 5% parimaid marju, mis on täiesti hullumeelne. 

Valentini üheks suure edu saladuseks on looduslik ja mitte sekkuv veinivalmistamise stiil. Pressimisel kasutatakse vanakooli ‘basket' pressi, kääritamise betoonis algatab ainult looduslik pärm ning vein laagerub väga suurtes ja vanades (noorimad on 70 aastased) Slavoonia tammevaatides 24 kuud. Kasutusel on ka vaadid mis pärinevad aastatest 1790, 1814 ja 1850!

Veinipuude keskmine vanus on 55 aastat. Vein pudeldatakse filtreerimata ning malolaktiline kääritamine toimub pudelis (CO2 tekib pudelis; see toimib antioksüdandina et kasutada vähem sulfiite). Trebbiano aastane toodang on 4-7 tuhtat pudelit ning kümnest aastast valmistatakse keskmiselt 7 aastakäiku.

Valentini Trebbiano on kahtlemata parim Trebbiano maailmas ning kogu Itaalia üks parimaid valgeid veine. Sellel veinil on erakordselt pikk vananemispotentsiaal - vähemalt 15 aastat. Serveerida 12 kraadi juures ning soovitav oleks nooruses vein vähemalt 1-2 tundi dekanteerida.

"One of Italy's most iconic producers" - Antonio Galloni

Valentini on Gambero Rosso veiniteatmiku 29 aastase ajaloo jooksul võitnud ihaldatuima 'tre bicchieri' auhinna 31 korral olles sellega Itaalia 5 parima veinimaja hulgas (vaata siit).

Gambero Rosso 3/3 bicchieri (väljavõte teatmikust)