Solosole Vermentino, Bolgheri DOC, Poggio al Tesoro 75cl

Solosole Vermentino, Bolgheri DOC, Poggio al Tesoro 75cl

Nimi: Solosole Vermentino, Bolgheri DOC, Poggio al Tesoro 75cl

Riik/regioon: Itaalia, Toscana

Tootja: Poggio al Tesoro - Allegrini

Aastakäik: 2016

Mari: 100% Vermentino

Alkoholisisaldus: 14,5% vol.

Tootekood: 1775

Hinnaklass:

Solosole tähendab tõlkes "ainult päike” kuna vaid päikesel lastakse selle unikaalse veini karakterit mõjutada. Vein valmistatakse 100% Vermentino viinamarjasordist, seda ei segata teise marjasortidega ega kasutata tamme varjutamaks selle põneva marjasodi karakterit. Vermentinot tuntakse Prantsusmaal Rolle nime all, veinimaja kasutab Korsika saarelt pärit Vermentino kloone, millele on omane suhteliselt hiline korjeaeg.

Solosole Vermentino on Marilisa Allegrini ja Leonardo LoCascio veinimaja Poggio al Tesoro ainuke valge vein, esimene aastakäik toodeti 2006. aastal. Veinivalmistamist konsulteerib kuulus veinimeister Alberto Antonini. Poggio al Tesoro veinivaldus koosneb 70 hektarist ka asub Toscana regiooni Bolgheri alamtsoonis. Põhiliselt kasvatatakse punaseid marjasorte, mis on omased Bordeaux veinipiirkonnale: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc ja Merlot, lisaks pisut Syrah ja Petit Verdot ning Vermentino. Vermentino viinamarjad kasvavad Le Sondraie veiniaias 8 hektaril, läänepoolsel laugel nõlvakul, umbes 25 meetrit üle merepinna, pinnases liiv ja kruus savisegusel aluspõhjal. Vermentino korjatakse septembri keskel, pärast korjamist jäetakse kobarad üheks ööks jahedasse seisma. Järgmine päev terved kobarad pressitakse suruõhu pressiga ja suunatakse roostevaba terasest mahutitesse, kus toimub käärimine. Malolaktilist käärimist ei rakendata. Pärast alkoholkäärimist seisab vein 6 kuud veinisettel ja pärast pudelisse villimist lastakse seista veel 2 kuud veinikeldris.

Solosole on värvuselt särav kuldkollane. Aroom on delikaatne, selles akaatsiaõit, aprikoos, banaani. Elav happesus ümbritseb puuviljaseid nüansse, värske ja elav, ananass, aprikoos, kollane õun, kerge mineraalsus, järelmaitse püsib kaua suus. Hea kaaslane mereandidest suupistevaliku juurde, karpide ja pastaga, omletiga, pehme kitsejuustuga, kalaroogadega, küpsetatud juurviljadega. Serveerida 12 – 14 kraadi juures.

Jancis Robinson 16.5+p
Wine Spectator 90p