Rossj-Bass, Langhe DOC, Gaja 75cl

Rossj-Bass, Langhe DOC, Gaja 75cl

Nimi: Rossj-Bass, Langhe DOC, Gaja 75cl

Riik/regioon: Itaalia, Piemonte

Tootja: Angelo Gaja

Aastakäik: 2018

Mari: 90% Chardonnay, 10% Sauvignon Blanc

Alkoholisisaldus: 13,5% vol.

Tootekood: 1388

Hind: 86.00

Hinnaklass: €€

Rossj - Bass on valmistatud viinamarjadest, mis on kasvanud Angelo Gaja veinimaja omanduses olevatest viinapuuaedadest, millest üks neist on saanud oma nime Angelo Gaja noorema tütre Rossana (Rossj) järgi. Veini valmistamiseks on kasutatud umbes 90% Chardonnay viinamarju ja umbes 10% Sauvignon Blanc viinamarju.

Viinamarjad korjatakse neljast eraldi seisvast viinamarjaaiast: 1,6 hektari suurune Rossj’i [hääldus: ROH-see] viinamarjaaed asub Barbaresco külas Bricco’s, 300 meetri kõrgusel merepinnast, pinnas on rikkalik kõvade vulkaaniliste kivimite poolest, viinamarjad on istutatud 1984. aastal. Samuti 1,6 hektari suurune Bass’i viinamarjaaed asub samuti Barbaresco külas, kuid Pozzo osas, 250 meetri kõrgusel merepinnast, viinamarjad on istutatud samuti 1984. aastal, pinnas on siin rikkalikum ja pehmem kui Rossj viinamarjaaias. Alates 1991. aastakäigust lisatakse Rossj-Bass’ile ka pisut Chardonnay viinamarju Gaja Serralunga üksik-viinamarjaaiast. Antud viinamarjaaed hõlmab 4,85 hektarit ja asub 380 meetri kõrgusel merepinnast. Pinnasetüübis domineerib kaltsiumirikas savi. Viimastel aastatel on lisatud Chardonnay'le ka pisut Sauvignon Blanc viinamarju, mis pärinevad Alteni di Brassica üksik-viinamarjaaiast Serralungas’t. Veinimarjade käärimine leiab aset roostevaba terasest mahutites kontrollitud temperatuuril 16 – 18 kraadi ja kestab 4 nädalat. Veini laagerdatakse 6 - 7 kuud varem kasutatud "barrique" tammevaatides, kus toimub ka täielik malolaktiline käärimine.

Iseloomult on vein elegantne, hea tasakaaluga taimsete ja puuviljaliste elementide vahel, keskmise täidlusega ja hea happesusega. Aroomis tunda tsitruselisi, lillelõhnu ja pisut mett, märkimisväärne sügavus. Maitselt väga elegantne, otsekohese karakteriga, hea happesuse ja värskusega, kauakestva lõppmaitsega. Rossj-Bassi võib suurepäraselt vananeda 5 - 7 aastat. Sobib suurepäraselt mereandidega, pasta ja risottoga.