Riesling Kabinett "Saarburg Rausch", Mosel, Forstmeister Geltz Zillinken 75cl

Riesling Kabinett "Saarburg Rausch", Mosel, Forstmeister Geltz Zillinken 75cl

Nimi: Riesling Kabinett "Saarburg Rausch", Mosel, Forstmeister Geltz Zillinken 75cl

Riik/regioon: Saksamaa, Mosel

Tootja: Weingut Zilliken

Aastakäik: 2017

Mari: 100% Riesling

Alkoholisisaldus: 8% vol.

Tootekood: 486

Hinnaklass: €€

Zilliken Kabinett'i valmistatakse 100% Riesling viinamarjadest, mis on kasvanud Saarburg Rausch viinamarjaaias, aia pinnases on rohkelt Devonia kiltkivi ja mineraaliderikast diabaas-kruusa. Veini valmistamiseks kasutatakse ainult oma aia marju ja kõik viinamarjad on käsitsi korjatud. Veinivirde kääritamine toimub keskmiselt 35 aasta vanustes 1000 liitri suurustes neutraalsetes "fuder" tammevaatides. Kabinettis on jääksuhkrut on 58 gr/l kohta ning happesus on 8.9 gr/l kohta.

Aroomis on tunda värskeid puuvilju, virsikut, metsmaasikat, troopilisi puuvilju nagu mango ja ananass, taustal ränikivine mineraalsus. Maitselt elav ja mänglev, väga mahlane ja tulvil erinevate puuvijade maitseid, suurepärane mineralsus koos kerge soolasusega, väga isuäratav. Veini kõik komponendid on omavahel ideaalses harmoonias.

Toitudest sobib ideaalselt pannil röstitud kammkarbiga, ahjus küpsetatud jõeforelliga, vürtsikate Aasia toitudega, eriti hästi sobib vürtsika veiseliha salatiga või vürtsikate nuudliroogadega, klassika kõvade küpsete juustudega. Vein on ilusasti joodav juba oma nooruses, kuid oma parimad omadused avab vein 5-10 aasta pärast, vananemispotentsiaal on väga pikk, 25-30 aastat kindlasti ja rohkemgi, tihti juuakse Moseli tipptoojate Kabinett Rieslinguid, mis on 50 ja enam aastat vanad.

Weingut Forstmeister Geltz-Zilliken on kindlasti üks parimaid Saksa veinitootjaid, kes valmistab kõik oma veinid eranditult Rieslingust ja nende toodangust 20% on täiesti kuivas stiilis. Veinimaja asub Moseli piirkonnas (Saar Valleys) ning on ka üks VDP (Saksamaa parimaid veinitootjaid ühendav assotsatsioon) asutajaliikmetest. Zillikeni perekonna veinivalmistamise ajalugu ulatub tagasi 275 aastat, kuid praegusel kujul taastati veinimaja Hanno Zillikeni eestvedamisel 1976. aastal. Zilliken on väga väike veinimaja, neile kuulub 11 hektarit veiniaedu ja seal töötab vaid 2 täistööajaga inimest. Zillikeni peamine veiniaed on Saarburg Rausch (10 ha), mis on Grosses Gewächs (GG) klassifikatsiooniga ehk nn. Grand Cru. Rauschi aia pinnases on õhuke kiht kiltkivi ja rohkesti kruusa koos diabaas kivimiga, seetõttu on selle aia Rieslingutes tihtipeale tunda sidrunpalsamit, tsitruselisi ning ränikivi.