Pernand-Vergelesses (Blanc) AC, Domaine Poisot 75cl

Pernand-Vergelesses (Blanc) AC, Domaine Poisot 75cl

Nimi: Pernand-Vergelesses (Blanc) AC, Domaine Poisot 75cl

Riik/regioon: Prantsusmaa, Burgundia, Cote de Beaune

Tootja: Domaine Poisot

Aastakäik: 2016

Mari: 100% Chardonnay

Alkoholisisaldus: 13% vol.

Tootekood: 237

Hind: 44.00

Hinnaklass:

Domaine Poisot on suhteliselt “uus” veinimaja Burgundias, sest oma nime all müüakse veini alles veidi üle 10 aasta. Tegelikult ulatub veinimaja ajalugu tagasi 1902. aastasse, kui Marie Poisot päris poole Lois Latouri veiniaededest. Saja aasta jooksul on need valdused erinevate järeltulijate vahel jagunenud ning üks nendest on Rémi Poisot, kellele kuuluvad allolevad suurepärase ajaloo ja asukohaga veiniaiad.

Rémi Poisot'le kuulub kaks veiniaeda, millest tehakse valget veini, mõlemas aias kasvab Chardonnay viinamari, suured aed on 0.57 ha suurune kuulus Corton Charlemagne Grand Cru (toodetakse aastas 2200 pudelit) ja teine imeväike Pernand-Vergelesses aed, mis on vaid 0,2 ha suurune (aastane kogutoodang 1400 pudelit).

Poisot Pernand-Vergelesse Chardonnay viinamarjad istutati uuesti 2013. aastal, puud kasvavad kuulsa Les Caradeux aiast veel üleval pool mäe kõige kõrgemal nõlvakul täpselt metsasalu varjus, pinnas on huvitavat kollakat tooniga kruus ja puud annavad vajalikku varju päikese eest. Viinamarjad korjatakse käsitsi, terved kobarad pressitakse pneumaatilise pressiga, pärast pressimist veinivirre selgineb 48 tunni vältel. Alkoholkäärimine ja laagerdumine toimub kahe aasta vanustes tammevaatides. Vein läbib 100% malolaktilise, rakendatakse ettevaatlikku batonnage'i, tammes laagerdamine kestab 14-16 kuud.

Veinil on hele kuldkollane värvus, ajaga omandab sügava kuldse varjundi. Aroomis valged lilled, akaatsia, küpsedes lisanduvad mesi ja vürtside noodid. Maitses värske mineraalsus, elav ja energiline, eristuvad küpsed puuviljad, väga balansseeritud vein, millel on väga pikk lõppmaitse.

Ideaalne vein koos mereandidega, sobib nii kalaga valges kastmes kui ka sushiga, samuti sobib mereannipastaga või risottoga. Juustudest serveerida koos gruyere'ga, sinihallitusjuustudega või kitsepiimast juustudega. Serveerida 10 - 12 kraadi juures, parima joomisküpsuse saavutab umbes 5 aastaga, joomisaken 5 - 10 aastat.