Monte Carbonare, Soave Classico DOC, Suavia 75cl

Monte Carbonare, Soave Classico DOC, Suavia 75cl

Nimi: Monte Carbonare, Soave Classico DOC, Suavia 75cl

Riik/regioon: Itaalia, Veneto

Tootja: Suavia

Aastakäik: 2014

Mari: 100% Garganega

Alkoholisisaldus: 13% vol.

Tootekood: 1958

Hinnaklass:

Pärast Lääne-Rooma keisririigi kukutamist teati praegust Soave piirkonda Suavia nime all. Selle järgi nime saanud Suavia veinimaja omab perekond Tessari, kelle valduses on need veiniaiad olnud juba 19. sajandi lõpust. Veinimajale kuulub 12 hektarit aedu ning aastane kogutoodang on 180,000 pudelit. Suavia on kindlasti täna üks Soave piirkonna kvaliteediliidreid.

Nende veiniaiad asuvad Soave Classico piirkonna südames, kus Garganega ja Trebbiano di Soave viinamarju on kasvatatud sajandeid. Veinimõisa aiad paiknevad väga kõrgetel nõlvakutel, üle 300 meetri merepinnast ning pinnases domineerib basalt - peeneteraline must vulkaaniline kivim, mis annab Suavia veinidele äratuntavalt väga mineraalse nüansi. Veinipuud on enamasti vanad, kohati isegi 50-70 aasta vanused.

See vein on nimetatud Monte Carbonare (tõlkes 'kivisöe mägi') veiniaia järgi, mis omakorda on nime saanud musta vulkaanilise pinnase tõttu. Monte Carbonare veiniaed on Soave piirkonna kõrgeim ning on kokku 28 hektarit. Siin asuvad ka Soave Classico tsooni kõige vanemad veinipuud. Suavia toodab umbes 30,000 pudelit Monte Carbonare Soavet aastast.

Suavia Monte Carbonare veiniaed on 70 aasta vanune ning viinamarjad koristatakse käsitsi natukene üleküpsenuna oktoobri keskel. Viinamarjad pressitakse täiskobaratena, kääritamine toimub terasmahutites 14-16 kraadi juures 16 päeva. Malolaktilist kääritamist ei rakendadata. Vein laagerdub settega kontaktis terasmahutites 15 kuud ning hiljem pudelis veel 5 kuud. Happesus on 5.9 g/l kohta.

Aroomis on tunda kollaseid lilli, troopilisi küpseid puuvilju, valgeid virsikuid, natuke suitsusust ning isegi turba nüansi. Maitse on tänu vanadele puudele ja kõrgele veiniaia asukohale väga mineraalne ja värske, tunda on ürte, mandlit ja meeldivat vaoshoitud happesust. Järelmaitse on kauakestev ja väga kuiv. Serveerida 11-13 kraadi juures. Sobib ideaalselt kõikide kalaroogadega, köögiviljade ja trühvli risottoga ning paljude Veneto piirkonna traditsiooniliste toitudega nagu soolatud tursk (baccala), kaheksajala salat läätsedega, nõgese risotto ja tagliatelle forelli ja spargliga.

Vaadake ka Suaviat tutvustavat videot.

Gambero Rosso 3/3 bicchieri
kokku saab iga aasta vaid 3-6 erinevat Soave't maksimaalse 3/3 biccheri skoori