Moncalvina, Moscato d'Asti DOCG Canelli 75cl

Moncalvina, Moscato d'Asti DOCG Canelli 75cl

Nimi: Moncalvina, Moscato d'Asti DOCG Canelli 75cl

Riik/regioon: Itaalia, Piemonte

Tootja: Coppo

Aastakäik: 2018

Mari: 100% Moscato Bianca di Canelli

Alkoholisisaldus: 5% vol.

Tootekood: 1351

Hinnaklass:

Coppo Moncalvina veiniaed paikneb Piemonte Canelli veinipiirkonnas, Asti linnakese lähistel. Moscato d’Asti on omanäoline madala alkoholisisaldusega (5 - 6% vol.), aromaatne ja magus, kergelt „frizzante“ vahuvein, valmistatud 100% Moscato Bianca di Canelli viinamarjadest, mis pärinevad umbes 5 hektari suurusest Moncalvina nimeliselt üksikviinamarjaaiast. Veiniaiad asuvad 280 meetri kõrgusel merepinnast, lõuna ja lõuna-ida poolsetel nõlvakutel. Piemontes tohib vaid 22 küla 52-st kasutada Moscato tootmisel kõrgeimat klassifikatsiooni Canelli ja veiniaiad ei tohi asuda madalamal kui 165 meetrit merepinnast.

Viinamarjad koristatakse septembri keskel, marjad pressitakse õrnalt ja veinivirre jahutatakse 0 kraadini. Käärimisprotsess leiab aset rõhu all olevates roostevaba terasest mahutites, et säilks naturaalne süsihappegaas veinis. Käärimisprotsessi ajal hoitakse temperatuuri täpse kontrolli all 18 kraadi juures. Kui veini alkoholisisaldus jõuab 5%-ni (võib olla ka kõrgem, kuid harva üle 7%), jahutatakse vein jällegi 0 kraadini, mille tulemusel peatub alkoholkäärimine ja säilib tavalisest kõrgem suhkrusisaldus. Veinil lastakse seejärel mõni aeg selgineda, filtreeritakse kergelt ja villitakse rõhu all.

Värvuselt sügav õlekõrre-kollane, rohekate-kuldsete säravate varjunditega, püsiva peene kreemika vahuga. Aroom on lenduv ja kauakestev, tunda küpsete puuviljade magusaid nüansse, värskeid virsikuid, küpseid õunu ja pirni, suhkrustatud vaniljet, rohtu, salveid, mett ja muskust. Maitse avatud, külluslik, hea magususega, tunda akaatsiamett ja viirpuud, kauakestva kreemika lõppmaitsega, milles tunda virsikuid ja vaniljet.

Suurepärane vein eri sündmuste tähistamiseks, aperitiivina, sobib paljude küpsetistega nagu puuviljatordid, koogid, mandliküpsised, magusad pirukad, mitmesuguste dessertidega (eriti pirni ja virsiku baasil valmistatud), värskete puuviljade ja marjadega, eriti maasikate ja metsamarjadega, hästi sobib kergete pudingite, sorbee'de ja jäätisega, proovida ka soolakate küpsete juustudega nagu näiteks Robiola di Roccaverano (tüüpiline Piemonte kauaküpsenud kitsejuust), kohalikus Piemonte köögis klassikaline kaaslane salaami ja leivaga, mida serveeritakse viigimarjade ja meloniga. Serveerida jahutatult 7 - 8 kraadi juures. Parim võimalikult noorelt, kuid vananedes tulevad esile väga põnevad nüansid, soovitab tarbida 5 aasta jooksul.