Massifitti, Veronese IGT, Suavia 75cl

Massifitti, Veronese IGT, Suavia 75cl

Nimi: Massifitti, Veronese IGT, Suavia 75cl

Riik/regioon: Itaalia, Veneto

Tootja: Suavia

Aastakäik: 2013/2014

Mari: 100% Trebbiano di Soave

Alkoholisisaldus: 12,5% vol.

Tootekood: 1957

Hinnaklass:

Pärast Lääne-Rooma keisririigi kukutamist teati praegust Soave piirkonda Suavia nime all. Selle järgi nime saanud Suavia veinimaja omab perekond Tessari, kelle valduses on need veiniaiad olnud juba 19. sajandi lõpust. Veinimajale kuulub 12 hektarit aedu ning aastane kogutoodang on 180,000 pudelit. Suavia on kindlasti täna üks Soave piirkonna kvaliteediliidreid.

Nende veiniaiad asuvad Soave Classico piirkonna südames, kus Garganega ja Trebbiano di Soave viinamarju on kasvatatud sajandeid. Veinimõisa aiad paiknevad väga kõrgetel nõlvakutel, üle 300 meetri merepinnast ning pinnases domineerib basalt - peeneteraline must vulkaaniline kivim, mis annab Suavia veinidele äratuntavalt väga mineraalse nüansi. Veinipuud on enamasti vanad, kohati isegi 50-70 aasta vanused.

Trebbiano di Soave on sellele piirkonnale omane iidne viinamarjasort, mis tänapäeval on praktiliselt väljasurnud ning teadaolevalt on Suavia ainuke veinimaja, kes 100% Trebbiano di Soave veini üldse valmistab. Suavia väga vanad 2.5 hektaril paiknevad Trebbiano di Soave veinipuud asuvad Fitta tsoonis mustal vulkaanilise kivimiga pinnasel. Trebbiano di Soavel on väga palju sarnasusi Verdicchio ja Trebbiano di Lugana viinamarjasortidega, kuid tal on tunduvalt väiksem kobar ning delikaatne kest andes seega kõrgema happesusega veine.

Viinamarjad koristatakse käsitsi septembri keskel ning pressitakse täiskobaratena. Kääritamise algatab looduslik (lisamata) pärm ning protsess toimub terasmahutites 15-16 kraadi juures 15 päeva. Malolaktilist kääritamist ei rakendata. Vein laagerdub settega kontaktis terasmahutites 15 kuud ning pudelis veel 12 kuud. Happesus 6.3 g/l kohta. 

Aroomis on tunda jasmiini, liiliat ning tugevat mineraalsust. Maitse on kreemjas ja värskendav, tunda on küpset pirni, aromaatseid ürte, mineraalsust ning tasakaalus kõrget happesust. Serveerida 11-13 kraadi juures. Toitudest sobib ideaalselt toore kalaga nagu austrid ja sushi ning paljude kala ja köögivilja roogadega.

Vaadake ka Suaviat tutvustavat videot.

Wine Spectator 90 p