Mas de Daumas Gassac (Blanc), Saint Guilhem Le Desert IGP 75cl

Mas de Daumas Gassac (Blanc), Saint Guilhem Le Desert IGP 75cl

Nimi: Mas de Daumas Gassac (Blanc), Saint Guilhem Le Desert IGP 75cl

Riik/regioon: Prantsusmaa, Languedoc

Tootja: Mas de Daumas Gassac

Aastakäik: 2012

Mari: 25% Viognier, 25% Chardonnay, 25% Petit Manseng, 25% Chenin Blanc

Alkoholisisaldus: 13,5% vol.

Tootekood: 717

Hinnaklass: €€

30 aastaga on Mas de Daumas Gassac veinidest saanud kultusveinid. 1972. aastal ostis Aimé Guibert endale Gassaci orgu suvekodu. Perekonna hea sõber Henri Enjalbert (Bordeaux ülikooli geograafia professor) avastas maja juures olevaid veiniaedu nähes, et selle oru terroir on ideaalne selleks et valmistada grand cru väärilist veini. Nendes veiniaedades on siiani seletamatu punane puudrisarnane pinnas, mis on väga sarnane parimate Burgundia aedade omadega. Lisaks hoiavad muidu väga kuumas piirkonnas jahedat kliimat Gassaci jõgi, lähedal asuvad mäed ning meri.

Mas de Daumas'i veinivalmistamist nõustas kuni oma surmani Bordeaux enoloogide vanameister Emile Peynaud, kes on töötanud kõikide Bordeaux First Growth veinimõisadega. Emile oli tolle hetkeni mänginud olulist rolli maailma parimate veinimõisade ajaloos, kuid ta polnud mitte kunagi olnud mõne suursuguse veini loomise juures ja just tänu sellele oli ta nõus Aimé veiniprojektiga liituma.

Hoolimata sellest, et Mas de Daumas Gassaci veinid on tänu mittelubatud viinamarjasortidele ainult Pays d'Hérault IGP klassifikatsiooniga on paljud veiniasjatundjad - ja kriitikud nimetanud Mas de Daumas Gassac'i mitteametlikult Lõuna-Prantsusmaa ainsaks grand cru'ks. Nii punasel kui ka valgel veinil on väga pikk vananemispotentsiaal. Räägitakse, et Gassac'i piirkonna veinidel on ainulaadne polüfenool, mis aitab veinis pikki aastaid värskust hoida.

Mas de Daumas Gassac Blanc on samuti valmistatud väga omapärasest viinamarjade segust: Viognier, Chardonnay, Petit Manseng, Chenin Blanc (kõiki umbes 20%) ning lisaks 15 põnevat sorti: Courbu, Petite Arvice, Rhole, Marsanne jne. Vein laagerdub terasmahutites 6 kuud. Olenemata sellest, et vein ei ole laagerdunud tammevaatides, on tal väga pikk vananemispotentsiaal.

Robert Parker 93 p