Mambourg, Alsace Grand Cru AC 75cl (BIO)

Mambourg, Alsace Grand Cru AC 75cl (BIO)

Nimi: Mambourg, Alsace Grand Cru AC 75cl (BIO)

Riik/regioon: Prantsusmaa, Alsace

Tootja: Domaine Marcel Deiss

Aastakäik: 2015

Mari: Pinot Gris, Pinot Noir, Pinot Meunier, Pinot Blanc, Pinot Beurot

Alkoholisisaldus: 14,5% vol.

Tootekood: 464

Hind: 112.50

Hinnaklass: €€€

UUS TOODE!

Mambourg on üks kõige kuulsamaid ja ka parimaid Grand Cru aedu Alsace’is ja kindlasti ka kogu Prantsusmaal. Nende veiniaedade kohta on leitud kirjalikke märkmeid juba keskajast ja neid väärtuslikke alasid on omanud paljud ülikud kui ka kloostrid, kus põlde harisid seal elavad mungad. Mambourgi aiad asuvad nõlvakul vaatega Sigolsheimi külale. Veiniaias kasvavad veinipuud saavad maksimaalselt päikesepaistet, magneesiumirikas lubjakivi ja jäme kruus loovad selles aias väga haruldase terroir, valminud veinis väljenduvad jõulised tanniinid ja pehme ümar tekstuur, veinid on alati kuivad, ülikülluslikud ja ekstreemselt komplekssed.

Marcel Deissi Mambourg valmistatakse seguna erinevatest Alsace’i Pinot’dest: enamus on Pinot Gris, lisaks Pinot Noir, Pinot Meunier, Pinot Blanc ja Pinot Beurot, need kasvavad kõik aias läbisegi ja kõikidest marjadest tehakse üks vein. Viinamarjakobarad pressitakse kõik koos, väga pikka aja jooksul ja väga ettevaatlikult, veinivirde selgindamist ei rakendata, virde käärimine toimub suurtes vanades tammevaatides, pärast alkoholkäärimise lõppemist laagerdub vein samades tammevaatides 12 kuud kontaktis koos käärimissettega (jääksuhkur 1,7 g/l kohta), kogu protsess järgib rangelt biodünaamilise veinivalmistamise põhimõtteid.

Veinil on selge ja särav õlekõrrekollane värvus, sekka kuldseid varjundeid. Enne aereerimist on aroom tagasihoidlik ja diskreetne, väljendades kollaseid puuvilju ja värskelt küpsetatud leiba, õhku saades aroom avaneb ja muutub selgemaks, jõulisemaks, kuivemaks, eristuvad lubjakivi, vanilje, seeder, loomanahk, apelsinikoor, pinnase noot. Maitse on väga külluslik, tihe ja kontsentreeritud, ülevoolav happesus ja rikkalikkus, kauakestev ja jõuline, täiesti kuiv, isegi pisut robustne, vankumatu nagu kivikindlus, maitse arenedes tuleb esile elav särtsaks sidrun, päris lõppmaitses soolakas paekivine happesus.

Toitudest sobib ideaalselt koorekastmes ja seentega serveeritud kodulinnulihaga (näiteks kukelihaga või nuumatu kanaga), seenerisottoga, rikkaliku kukeseenekastmega, roogadega kus on kasutatud trühvlit, piimavasikaga, ahjus küpsetatud kanaga või hanega, juustudest sobib vana Comté’ga. Serveerida 10-12 kraadi juures ja võimalusel kindlasti dekanteerida 1-2 tundi enne joomist. Veinil on väga hea küpsemispotentsiaal 20-30 aastat.

Wine Advocate 97 p
James Suckling 95 p