Kreuth, Chardonnay, Alto Adige Terlaner DOC 75cl

Kreuth, Chardonnay, Alto Adige Terlaner DOC 75cl

Nimi: Kreuth, Chardonnay, Alto Adige Terlaner DOC 75cl

Riik/regioon: Itaalia, Alto Adige

Tootja: Cantina Terlano / Kellerei Terlan

Aastakäik: 2016

Mari: 100% Chardonnay

Alkoholisisaldus: 13,5% vol.

Tootekood: 1773

Hinnaklass:

Cantina Terlano Kreuth nimelised Chardonnay veiniaiad asuvad Lõuna-Tiroolis Itaalia Alpides, Andriano, Nalles ja Terlano mägikülakeste läheduses (Alto Adige Terlano kaitstud piirkond). Veiniaiad asuvad eri kõrgustel mägede nõlvakutel vahemikus 250 – 900 meetrit merepinnast. Veiniaedade pinnases esineb rohkesti punast porfüür-kruusa, millel on väga kõrge kvartsi ja mineraalide sisaldus. Veiniaiad asuvad lõunapoolsetel nõlvakutel, mis saavad rohkesti päistepaistet, tingimused meenutavad pigem Vahemere kliimat kui jahedat mäestikku. Soojad päevad ja külmad ööd on äärmiselt olulised viinamarjade küpsemisele ja suhkrute moodustumisele, samuti aroomide intensiivsusele ja omapärasele värskusele.

Viinamarjad korjatakse alati käsitsi, valitakse vaid parima kvaliteediga kobarad, marjade pressimine toimub täiskobaratena, veinivirde selgindamiseks lastakse sellel seista jahedas 2 päeva. Alkoholkäärimine toimub suurtes 30 hektoliitri suurustes tammemahutites, protsess on aeglane ja temperatuurid hoitakse madalad. Vein läbib malolaktilise käärimise ja järellaagerduse väiksemates tammevaatides, laagerdus kestab kokku 8 kuud koos sagedase batonnage’iga.

Veinil on särav õlekõrre-kollane värvus. Aroomis on tunda troopilisi puuvilju nagu granadill, karamboola (tähtvili) ja erinevaid tsitrusvilju, tunda ka kerget vürtsikust ja ränikivist mineraalsust. Maitse on heas tasakaalus, meeldivalt jõuline, tekstuur alguses pehme ja kreemine, keskmaitses suurepärane puuviljasus ja elav mineraalne happesus, õrnalt soolakas lõppmaitse.

Toitudest serveerida koos vitello tonnato’ga või marineeritud kaheksajalaga, antipasti valikuga, grillitud kööviljadega, juustutäidisega ravioolidega, pasta algio olio’ga, peperoncino’ga (küüslauk, oliivõli ja magus paprika), samuti grillitud kalaga serveeritud koos fenkoliga, crepes au gratin radiccio täidisega, värske Tornino juustuga. Serveerida temperatuuril 12-14 kraadi, soovitatatav on kasutada Riedel Montrachet (Oak Aged Chardonnay) klaasist. Vein on täna ideaalses joomisküpsuses, kuid Terlaner’i valgetel veinidel on väga pikk eluiga, küpsemispotentsiaal 10-15 aastat.

Wine Advocate 92 p
Falstaff 92 p
Veronelli 92 p
Gambero Rosso - 2 Bicchieri