Crozes-Hermitage (Blanc) AC, Maison Les Alexandrins 75cl

Crozes-Hermitage (Blanc) AC, Maison Les  Alexandrins 75cl

Nimi: Crozes-Hermitage (Blanc) AC, Maison Les Alexandrins 75cl

Riik/regioon: Prantsusmaa, North-Rhone

Tootja: Domaine & Maison Les Alexindrins

Aastakäik: 2016

Mari: 60% Marsanne, 40% Rousanne

Alkoholisisaldus: 13% vol.

Tootekood: 527

Hinnaklass:

Croszes-Hermitage’i viinapuuaiad ei ole nii vanad kui Hermitage’i omad ja tekkisid tunduvalt hiljem Põhja-Rhone’i lõunaosas puuviljaaedade pindala vähendamise tulemusel. Terroir erineb suuresti piirkonniti, olulisemad kasvukohad on põhja pool asuv Tain l’Hermitage, Gervansi nõlvakud ja lõunapoolsete külade ümbrus. Crozes-Hermitage on Põhja-Rhone’i kõige suurem piirkond, mis hõlmab ligi 1300 hektarit, see koosneb kokku 11 alam-piirkonnast Drome’s Rhone’i jõe vasakul kaldal. Mecurol’i ja Chanos Curson’i külad on ühed kuulsaimad külad, kust tulevad parimad valged Corezes-Hermitage veinid.

Maison Les Alexandrins Crozes-Hermitage Blanc valmistamiseks kasutatakse 60% Marsanne ja 40% Rousanne viinamarju. Veinipuude keskmine vanus on 20 aastat ja need kasvavad erinevatel terroir’del, osa veinipuid kasvab graniitkivi pinnasega Les Pends piirkonnas suvates aedades (graniit aluskivimikihis ja lubjakivi pindmistes kihtides), osa puid kasvab lõunapool asuvates kivistes Chanos Curson’i küla aedades. Veinimeistri eesmärgiks on luua vein, millel on elegantsi ja mineraalsust, samas omades ka täidlust ja rikkalikkust. Viinamarjad koristatakse alati käsitsi ja sorteeritakse hoolikalt, kobaratelt eemaldatakse varred ja pressitakse aegalselt ja ettevaatlikult. Virde kääritamine toimub roostevaba terasest mahutites, osaliselt rakendatatakse ka malolaktilist käärimist, järellaagerdumine toimub 1/3 veini puhul 600 liitri suurustes vanades tammevaatides (demi-muid) ja ülejäänud 2/3 veinist küpseb terasest mahutites.

Veinil on särav helekollane värvus rohekate varjunditega. Aroom on avar ja värskendav, tunda rohelist õuna, tsitruseid, valgeid lilli ja eksootilisi puuvilju, samuti tunda ka õrna tammelaagerduse nüanssi. Maitse on väga elegantne ja delikaatne, õrn floraalsus, suhkrustatud puuviljad, keskmaitses rohkelt värskust, väga aromaatne ja kauapüsiv lõppmaitse. Serveerida 12- 14 kraadu juures ning sobib suurepäraselt mereandidega, eriti vürtsikate tiigerkrevettidega. Veinil on väga kõrge küpsemispotentsiaal 10 – 15 aastat.


Les Alexindrins'i veiniprojekt sai alguse 2009. aastal kui Guillaume Sorrel (Domaine Sorrel, Hermitage) ja Alexandre Caso (veinimeister ja konsultant) asutasid Domaine Les Alexandrins'i veinimaja Mercurol'is. Aastal 2015. aastal liitus projektiga ka Nicolas Jaboulet (Maison Nicolas Perrini) omandades projektis enamusosaluse ning loodi ka uus negociant-label Masion Les Alexandrins. Maison Les Alexindrins (enne Maison Nicolas Perrin) on väike negociant firma, kes ei oma veiniaedu, nad spetsialiseeruvad põhiliselt Rhone'i põhjaosas asuvatele piirkondadele ja otsivad välja sealsed parimad kasvualad ning ostavad kokku noore veini kohalikelt parimatelt kasvatajatelt. Nad kontrollivad veinivalmistamist algusest lõpuni ja veinid laagerdatakse Domaine Les Alexandrins veinikeldrites.