Chateau Rozier-Joubert, Bordeaux AC 75cl

Chateau Rozier-Joubert, Bordeaux AC 75cl

Nimi: Chateau Rozier-Joubert, Bordeaux AC 75cl

Riik/regioon: Prantsusmaa, Bordeaux

Tootja: Maison Schröder & Schyler

Aastakäik: 2019

Mari: 70% Muscadelle, 30% Sauvignon Blanc

Alkoholisisaldus: 12% vol.

Tootekood: 614

Hind: 14.70

Hinnaklass:

Rozier perekond on seda väikest veinimõisa omanud juba aastast 1899, täna juhivad tootmist noored järeltulijad Anne-Cécil ja Marie-Caroline Rozier. Chateau Rozier-Joubert on tuntud eelkõige oma punaste veinide poolest, kuid mõisa omaniku Anne-Cécil'i kauaaegane unistus oli luua mõisas valge vein, mis oleks tulvil karakterit ja väljendaks Saint-Gervas'i piirkonna omapära. 2011. aastal otsustati eraldada mõisas pisut väiksem kui 1 hektari suurune aia osa, mis sobib pinnasetüübi ja asendi järgi just Muscadelle ja Sauvignon Blanc viinamarjadele. Veiniaia pinnases on kiltkivi (silex) ja savi-liiva mullastik lubjakivi aluskivimikihil, tänaseks on puude keskmine vanus 8 aastat.

Vein valmistatakse 70% Muscadelle ja 30% Sauvignon Blanc viinamarjadest. Veiniaedade eest hoolitsetakse äärmise hoolega järgides jätkusuutliku põllumajanduse põhimõtteid. Viinapuude pungade tekkimise perioodil eemaldatakse kaks korda mittesoovitud pungad, hiljem lehtede eemaldamist ei toimu, kasutatakse vaid looduslikke väetisi ja kahjuritõrjevahendeid. Viinamarjad koristatakse käsitsi, kobaratelt eemaldatakse varred ja seejärel pressitakse aeglaselt ja ettevaatlikult. Järgmiseks suunatakse viinamarjamahl roostevabaterasest mahutitesse, kus toimub alkoholkäärimine, malolaktilist käärimist ei toimu, pärast alkoholkäärimist seisab vein käärimissettega kontaktis 3 kuud, sellel perioodil toimub ka regulaarne mehaaniline käärimissette ülessegamine (batonnage).

Veinil on kahvatu õlekõrre-kollane värvus. Aroom on otsekohene, eristuvad kollaste puuviljade ja tsitruste noodid, valged lilled, värske taimne nüanss. Maitse puhas ja selge, tunda esiteks kerget puuviljasust, värskendavat mineraalsust (silex), seejärel muutub maitse järkjärgult täidlasemaks, järelmaitse rikkalik ja laialivalguv, kuid suurepärase elava happesusega. Ärrmiselt värske vein, millel hästi tasakaalustatud happesus, valgete „bordoo“ marjasortidele omased nüansid. Serveerida jahutatult 8 – 10 kraadi juures, sobib hästi hautatud linnulihaga kreemises kastmes, küpsetatud või röstitud kalaga, kana - või sealihast terriiniga või täidetud ning küpsetatud kodulinnuga, samuti nooremate valgehallitusjuustudega või lamba-kitsepiimast juustudega.