Chateau d'Anglés "Grand Vin" Blanc, Languedoc La Clape AC, Eric Fabre

Chateau d'Anglés "Grand Vin" Blanc, Languedoc La Clape AC, Eric Fabre

Nimi: Chateau d'Anglés "Grand Vin" Blanc, Languedoc La Clape AC, Eric Fabre

Riik/regioon: Prantsusmaa, Languedoc

Tootja: Chateau d'Anglés

Aastakäik: 2015

Mari: 40% Bourboulenc, 20% Grenache Blanc, 20% Rousanne, 20% Marsanne

Alkoholisisaldus: 14,5% vol.

Tootekood: 708

Hinnaklass:

Eric Fabre ostis Chateau d'Angles veinimõisa 2002. aastal ja pärast seda on nende veinid saanud ülemaailmselt kuulsaks. Eric Fabre on töötanud varasemalt 8 aastat Château Lafite Rothschildi tehnilise direktorina ja täna rakendab ta oma oskusi ja teadmisi omaenda mõisas. Château d'Anglès asub kuulsal La Clape'i platool, mis on omandamas esimesena Languedoc'is "grand cru" staatust. Veinimaja praegune kogutoodang on ainult 200 000 pudelit. Ajakiri Decanter on valinud Château d'Anglèsi veinid: „50 Best Value French Wines" ja kuulus veinikriitik Jancis Robinson on öelnud mõisa kohta „One of my favourite producers of Languedoc".

Chateau d'Angles "Grand Vin" Blanc on mõisa valgete veinide lipulaev. Valmistatud 40% Bourboulenc, 20% Grenache Blanc, 20% Roussanne ja 20% Marsanne viinamarjadest. Selle veini jaoks kasutatavad Bourboulenci viinapuud on 60 aastat ja Grenachi omad 45 aastat vanad. Veiniaedade saagikus on madal, 30 hektoliitrit hektari kohta. Veiniaiad asuvad La Clape'ii mäe nõlvadel, kus pinnas on peamiselt lubjakivine. Selle piirkonna kliima on väga päikeseline (310 päeva aastas) ja kuiv, kuid ööd on jahedad tänu mere lähedusele ja aedade kõrgusele merepinnast. Tänu sellele saavutavad viinamarjad vajaliku küpsuse aeglaselt.

Viinamarjad koristatakse käsitsi kahe kuu jooksul. Toimub täielik viinamarjade eemaldamine vartest ning aeglane pressimine. Iga viinamarjasordi käärimine toimub eraldi mahutites. Grenache, Roussanne ja Marsanne veinivirret hoitakse settega kontaktis 1-2 aasta vanustes tammevaatides umbes 5-6 kuud (toimub ka regulaarne veini sette põhjast üles segamine). Veini ei selgindata ega filtreerita. Värvuselt särav tumekollane, tammelaagerdusest tulenevate kuldsete varjunditega. Aroom on väga rikkalik, tunda on valgeid lilli, küpseid puuvilju, värskeid ja magusaid vürtse, mett ja pähkleid. Maitse on aromaatne, kreemjas, väga elegantse ja pika lõppmaitsega.

Noorena on vein värske ja puuvijlane, muutudes kompleksemaks 5-10 aasta jooksul. Vananemispotentsiaal on 15-20 aastat. Toitudest sobib marineeritud sardiinidega, kalaga, kastmes kanaga või vasikalihaga ning vürtsikate roogadega (karrid, safraniga maitsetatud road jne.). Ideaalne kaaslane ka vanemate juustudega (Epoisse, Roquefort, Stilton). Parim serveerimistemperatuur on 14 kraadi ning soovitav on vein dekanteerida mõni tund enne serveerimist.

Robert Parker 91 p