Chablis Premier Cru Vaillons AC, Louis Michel 75cl

Chablis Premier Cru Vaillons AC, Louis Michel 75cl

Nimi: Chablis Premier Cru Vaillons AC, Louis Michel 75cl

Riik/regioon: Prantsusmaa, Burgundia, Chablis

Tootja: Louis Michel

Aastakäik: 2016

Mari: 100% Chardonnay

Alkoholisisaldus: 13% vol.

Tootekood: 249

Hind: 36.20

Hinnaklass:

Louis Michel Premier Cru Vaillons'i valmistamiseks segatakse kokku mitme väikese veiniaia saagid, mis kõik on pärit Valvan'i orust, põhilised aiad on Vaillons (puud on istutatud 1969. aastal), Roncieres (istutatud 1976) ja Melinots (istuttud 1984). Viinamarjad asuvad lõuna ja kagupoolsetel nõlvakutel ja seal kasvatatakse 100% Chardonnay viinamarju. Aedade pinnases on põhiliselt Kimmeridgian lubjakivi ja seal on ka kõrge savi osakaal ja leidub ka palju suuri munakive. Valvani org hoiab kinni soojust ja seal on piirkonna keskmisega võrreldes kõrgem temperatuur ja selle tulemusena on veinil omapärane soe ja vürtsikas iseloom, headel aastatel väljendub see isegi õrna röstise noodina.

Veini valmistamisel ei kasutata kunstlikku pärmi, kogu käärimisprotsess leiab aset loodusliku pärmi kaasabil, protsess kestab kaua ja temperatuurid hoitakse madalad kasutates temperatuurikontrolliga roostevaba terasest mahuteid. Vein läbib malolaktilise käärimise ja seisab terasest mahutites 12 - 16 kuud koos käärimissettega, kogu veinivalmistamise protsessi sekkutakse äärmisel vajadusel ja järgitakse võimalikult palju naturaalse veinivalmistamise meetodeid. Viimases etapis rakendatakse pikaajalist külm-stabilisatsiooni ja veinisete eemaldatakse väga ettevaatlikult, enne vilimist vein filtreeritakse. 

Veini aroomis eristuvad röstitud sarapuupähklid, valged virsikud, troopilised puuviljad, magusad vürtsid, kerge tobacco, maitses soojus ja delikaatne vürtsikus koos suurepärase happesusega. Vein saavutab oma parima küpsuse 5 aastaga, headel aastakäikudel on vananemispotentsiaal umbes 10 - 15 aastat. Parim kooslus kvaliteetsest kalast või linnulihast roogadega, suurepärane kaaslane ka homaariga või krevettidega. Serveerida jahutatult umbes 12 - 14 kraadi juures. Soovitav on veini dekanteerida vähemalt 1 tund enne serveerimist, nooremate aastakäikude puhul 2-3 tundi.

Tim Atkin 91 p
Antonio Galloni 90 p
Allan Meadows 90 p
Bettane & Dessauve 15,5 p
Revue Vins France 15 p