Rosato di Nerello Mascalese "Vurria", Terre Siciliane IGP, Di Giovanna 75cl (BIO)

Rosato di Nerello Mascalese "Vurria", Terre Siciliane IGP, Di Giovanna 75cl (BIO)

Nimi: Rosato di Nerello Mascalese "Vurria", Terre Siciliane IGP, Di Giovanna 75cl (BIO)

Riik/regioon: Itaalia, Sitsiilia

Tootja: Di Giovanna

Aastakäik: 2017

Mari: 100% Nerello Mascalese

Alkoholisisaldus: 13,5% vol.

Tootekood: 1941

Hinnaklass:

Di Giovanna Rosato on valmistatud 100% Nerello Mascalese viinamarjadest, mis istutati esmakodselt valdusele 1968. aastal. Viinamarjad on kasvanud Contessa Entellina piirkonnas 350-450 meetri kõrguselt merepinnast. Veiniaia pinnases on peamiselt lubjakivi, savi ja vulkaaniliste kivimite segu, saagikus on väga mdala, vaid 2 kg veinipuu kohta ning veini aastane kogutoodang on vaid 20 000 pudelit.

Viinamarjad koristatakse käsitsi Paradiso veiniaiast, kobaratelt eemaldatakse varred, pressimine kestab 2 tundi, järgneb leotus koos kestadega 12 tundi kontrollitud temperatuuril, kääritamine toimub roostevabas terasmahtutites kus vein hiljem laagerdub 4 kuud.

Veini on kahvatu maasika-roosa värvus oranžikate varjunditega. Aroomis on tunda greipi, värskeid punaseid sõstraid, haput kirssi ning veriapelsini. Maitse on väga värskendav, hea mineraalsusega, tunda vaheldumisi greipfruuti ja värskeid maasikaid, veinil on viinamarjasordile omane kergelt vürtsikas ning mineraalne järelmaitse. Toitudest sobib ideaalselt merekarpidega, erinevate grillitud kaladega, sushiga, Aasia köögiga ning sealihaga. Serveerida 8-10 kraadi juures. Sõna "vurria" tuleneb Sitsiilia dialektis sõnast "vorrei" ehk eesti keelde tõlgituna "soov või iha millegi järele".

Di Giovanna veinimaja asub Lääne-Sitsiilias, Sambuca di Sicilia linna kõrval, Agrigento maakonnas. Di Giovanna perekond on veinivalmistamisega tegelenud juba 5 põlvkonda. 1997. aastast on veinimõis sertifitseeritud orgaaniline. Valdused on 110 ha suurused, millest 56 ha kasvavad viinamarjad. Veinipuuaiad kasvavad 330-780 meetri kõrgusel merepinnast ning pinnases leidub vulkaanilist kivimit tufo, lubjakivi ja savi. Muuseas veinivalmistamist nõustab ka maailmas kõrgelt hinnantud Bordeaux veinimeister Denis Dubourdieu.

James Suckling 91 p