Les Clans, Cotes de Provence AC 75cl

Les Clans, Cotes de Provence AC 75cl

Nimi: Les Clans, Cotes de Provence AC 75cl

Riik/regioon: Prantsusmaa, Provence

Tootja: Chateau d'Esclans

Aastakäik: 2007

Mari: 75% Grenache, 25% Rolle

Alkoholisisaldus: 13,6% vol.

Tootekood: 705

Hinnaklass: €€€

Les Clans on esimene Chatea d'Esclans'i tipp-cuvée ning antud veini puhul on selgelt näha stiilierinevust veinidest, mida me tüüpiliselt tunneme kui Provence'i rosé. Les Clansi valmistamisel rakendatakse Burgundia valgete veinide valmistamise meetodeid. Valmistatud 75% Grenache ja 25% Rolle viinamarjadest, mis on kasvanud väga vanadel veinipuudel, 48% Grenache veinipuudest on rohkem kui 80 aastat vanad, ülejäänud vahemikus 50 - 80 aastat.

Veiniaiad paiknevad valdavalt lõunapoolsetel nõlvakutel, kus on kriidine-savine pinnas. Viinamarjad korjatakse päikesetõusust kuni lõunani, seda tehakse vaid käsitsi, marjad asetatakse väikestesse kastidesse, et ära hoida marjade oksüdatsiooni. Erilist rõhku pannakse marjade värskuse hoidmisele, selleks pannakse kastidesse kuiva jää pulgad, et hoida marjad jahedas. Marjad korjatakse ideaalsel küpsusastmel, korjatakse vaid parimad kobarad, õige korje hetk otsustatakse veiniaias regulaarse marjade maitsmise ja testimise teel. Veinimõisa saabudes sorteeritakse marjakobarad elektrooniliselt ja seejärel käsitsi vähemalt 3 korda. Marjakobaratelt eemaldatakse varred ja pressitakse 7 - 8 kraadi juures, et esile tuua värskust ja aromaatsust ning vältida liigse värvi teket. Veini valmistamiseks kasutatakse 100% vabalt voolavat (free-run) marjamahla. Kääritamine toimub temperatuuril 10 - 14 kraadi uutes ja aasta vanades 600 liitri suurustes kerge röstiga tammevaatides, igal mahutil on oma temperatuurikontroll. Kogu käärimisprotsess võtab 10 kuud ja iga nädal tehakse 2 korda "battonage'i" ehk vaadi põhja settinud pärmikestade segamist veiniga.

Les Clans on stiililt väga rikkalik, samal ajal ülimalt värske. Õrna kahvatu-roosa värvusega. Veinil on struktuur, mida võib võrrelda punaste veinide omaga. Aroomis eristuvad aromaatsed punased marjad, tume ploom, röstine vanilje, kookos, pähklid, valge pipar, puit, roosiõied ja kivine mineraalsus. Maitselt väga kuiv, delikaatne , rikkalik, erituvad värske virsik, vaarikad, küpsed maasikad, vein tundub peaaegu õline, siidine. Mõistatuslik tasakaal võise kreemisuse ja särtsaka happesuse vahel. Väga kauakestev mineraalne lõppmaitse.

Wine Spectator 90p
Jancis Robinson 17/20p