Garrus, Cotes de Provence AC 75cl

Garrus, Cotes de Provence AC 75cl

Nimi: Garrus, Cotes de Provence AC 75cl

Riik/regioon: Prantsusmaa, Provence

Tootja: Chateau d'Esclans

Aastakäik: 2015

Mari: 70% Grenache, 30% Rolle

Alkoholisisaldus: 14% vol.

Tootekood: 706

Hinnaklass: €€€

Garrus on Chatea d'Esclans'i kõige limiteeritum vein, valmistatakse vaid 6 vaati aastas (umbes 2000 pudelit). Garrus on vein, millel ei ole oma klassis võrdväärset ning on korduvalt nimetatud "parimaks rosé'ks maailmas". Garrus'e valmistamisel on võetud eeskuju kuusate Burgundia valgete veinide valmistamise meetoditest.

Vein on valmistatud 70% Grenache ja 30% Rolle viinamarjadest, nii Grenache kui ka Rolle veinipuud on on rohkem kui 80 aastat vanad. Veiniaiad paiknevad lõunapoolsetel nõlvakutel, kus on kriidine-savine pinnas. Viinamarjad korjatakse päikesetõusust kuni lõunani, seda tehakse vaid käsitsi, marjad asetatakse väikestesse kastidesse, et ära hoida marjade oksüdatsiooni. Erilist rõhku pannakse marjade värskuse hoidmisele, selleks pannakse kastidesse kuiva jää pulgad, et hoida marjad jahedas. Marjad korjatakse ideaalsel küpsusastmel, korjatakse vaid parimad kobarad, õige korje hetk otsustatakse veiniaias regulaarse marjade maitsmise ja testimise teel. Veinimõisa saabudes sorteeritakse marjakobarad elektrooniliselt ja seejärel käsitsi vähemalt 3 korda. Marjakobaratelt eemaldatakse varred ja pressitakse 7 - 8 kraadi juures, et esile tuua värskust ja aromaatsust ning vältida liigse värvi teket. Veini valmistamiseks kasutatakse 100% vabalt voolavat (free-run) marjamahla. Kääritamine toimub temperatuuril 10 - 14 kraadi uutes ja aasta vanades 600 liitri suurustes kerge röstiga tammevaatides, igal mahutil on oma temperatuurikontroll. Kogu käärimisprotsess võtab 10 kuud ja iga nädal tehakse 2 korda "battonage'i". Garrus on tuntud oma kreemisuse ja küllusliku mineraalse stiili poolest, ebatavaliselt elegantne vein, mis on paljude Prantsuse Riviera jõukate veinisõprade hulgas omandanud kultusliku staatuse.

Garrus on vein, mida võiks võrrelda suursuguste Burgundia valgete veinidega, lisaks vaid pisut punaste marjade puuviljalisust. Värvilt äärmiselt hele roosa, õrn-kollase varjundiga. Aroom on väga ahvatlev ja rikkalik, värsked punased marjad, vürtsikas muskaat, kaneel. Maitse on väga elegantne ja õrn, samas rikkalik, särtsakas happesus harmoneerub iseäraliku kreemisusega. Selge puuviljasus ja mineraalsus vahelduvad küpsetiste, metsiku kirsi, pirni ja ahjuõunte nootidega, sinna vahele värsket leiba, vürtsi ja röstist tammevaniljet. Hämmastavalt kauakestvas lõppmaitses tunda küpseid punaseid virsikuid, magusat kirssi, mangot. Veini jõulisus ja rikkalik karakter on tunda algusest lõpuni. Tõeline kultusvein.

James Suckling 95 p