Domaine de L'Ile Porquerolles, Cotes de Provence AC 75cl (Organic)

Domaine de L'Ile Porquerolles, Cotes de Provence AC 75cl (Organic)

Nimi: Domaine de L'Ile Porquerolles, Cotes de Provence AC 75cl (Organic)

Riik/regioon: Prantsusmaa, Provence

Tootja: Domaine de L'Ile

Aastakäik: 2020

Mari: 32% Grenache, 31% Syrah, 20% Cinsault, 12% Mourvèdre, 5% Tibouren

Alkoholisisaldus: 13,5% vol.

Tootekood: 745

Hind: 27.90

Hinnaklass:

Uus rosé CHANEL’ilt. Maailmakuulus moemaja Chanel, mis samuti omab selliseid veinimaju nagu Chateau Canon, Chateau Rauzan-Ségla ja Chateau Berliquet, ostis Domaine de L’Ile veinimaja Porquerolles’i saarel 2019. aasta oktoobris. Kokku 34 hektarit, millest 22,5 hektarit on veiniaedu ja 5 hektarit oliivisalusid. Aiad asuvad Porquerolles paradiisisaarel Hyères’i linnakese lähedal, ümbritsetud männi – ja eukalüptipuudest, Vahemere päikesepaistest ja meretuultest.

Saarel on väga huvitav ajalugu, selle omanikuks sai 1911. aastal François-Joseph Fournier, kes rikastus Mehhikos avastatud kulla - ja hõbemaagi kaevandamisega. Fournier ostis saare pulmakingiks oma armastatud naisele Sylviale. Mõningad aastad varem hävisid saare puud ja taimestik tohutus metsatulekahjus ning pärast saare ostmist sai uute omanike eesmägiks saare taimestik taastada ja rajada põllusaaduste ja viinamarjade kasvatamine, siit saigi alguses Domaine de l'Ile. Paaril oli kokku 6 last, kuid vaid 4 tüdrukut pärisid valduse 1957. aastal. Vaid ühel neist õnnestus pere pärandit hoida, teised kolm müüsid oma osad Prantsuse riigile. Riik moodustas 1963. aastal saarel Port Cros’i rahvuspargi, mille eesmärgiks on säilitada saare loodust ja kultuuripärandit. Lélia de Ber ja tema abikaasa Dominique jätkasid aga oma valdusel endist tegevust. Domaine de L’Ile tegutseb saare keskosas ümbritsetuna kaitse all olevast puutumata loodusest. Fournier perekonna algse valduse allesjäänud osa pärandati omakorda Lélia ja Dominique’i pojale Sébastien Le Ber’ile, kes keskendus just mõisa veiniaedade laiendamisele ja veinitootmise moderniseerimisele. Täna on selle töö temalt üle võtnud Chanel’i Bordeaux veinitootmise juht Nicolas Audebert, andekas põllumajandusinsener ja enoloog, kelle plaan on koos oma meeskonnaga tuua mõis tänapäeva ja luua veini, mis kuulub Prantsusmaa parimate hulka.

Veinivalduse pinnases on rohkesti kiltkivi, mida omakorda katab savine ja liivane muld, savi koostises võib leida mangaani, joodi, rauda ja magneesiumit, pinnase kaudu jõuavad need ühendid ka viinamarjadesse. Kasvatatakse kohalikke viinamarjasorte: Grenache, Mourvèdre, Cinsault, Syrah, Tibouren ja Rolle (kasutatakse vaid valge veini jaoks). Alates 2015. aastast on Domaine de l'Ile sertifitseeritud kui orgaaniline tootja. Rosé veini osakaal moodustab mõisa tootmisest 80%, valmistatakse ka ühte valget veini, mis valmib 100% Rolle viinamarjadest. Nicolas Audebert’i eesmärk on teha gastronoomilisi veine, mis väljendaksid endas Porquerolles saare unikaalset terroir’d.

Domaine de l'Ile Rosé valmistamiseks kasutatakse vaid tumedakestalisi viinamarjasorte, 32% Grenache, 31% Syrah, 20% Cinsault, 12% Mourvèdre ja 5% Tibouren. Viinamarjad koristatakse käsitsi vahemikus 20. august kuni 2. september, korjamine toimub üksikute aia osade kaupa sõltuvalt marjade küpsusest, toimub äärmiselt hoolikas kobarate valimine. Pressitakse terved kobarad, pressimine on arvuti poolt kontrollitud, iga aia osale ja igale marjasordile on loodud oma programm. Veinivirre läbib külmstabilisatsiooni, mahl jahutatakse ja tahked osad eemaldatakse, et saada selge mahl ja puhas aroom. Alkoholkäärimine toimub temperatuurikontrolliga roostevabast terasest mahutites, malolaktilist käärimist ei toimu, et säilitada veini värskust ja elavust, tehakse ka paar korda veini ümberpumpamist, lõpuks hoitakse veini terasest mahutites jahedatel temperatuuridel kuni see villitakse pudelisse.

Värvuselt väga kahvatu õrn-roosa, kergelt roheka varjundiga, mängleva kuldse säraga. Aroomis ilus tsitrusviljade valik, sidrunikoor, pirn ja natuke metsmaasikat. Maitse on otsekohene, värske ja rikkaliku puuviljaga, virsik, greipfruut, delikaatne jood ja soolasus, lõppmaitse meeldivalt vürtsikas. Veinis segunevad Vahemere valgus ja mere hõng elava, kerge ja õhulise tundega.

Domaine de l'Ile Rosé sobib suurepäraselt salatiga, mida serveeritakse koos küpsetatud kitsejuustuga, sütel küpsetatud valge kalaga sidrunise kastmega, grillitud merivähiga. Serveerida hästi jahutatult 8 - 10 kraadi juures, vein on parim joomiseks kohe noorelt ja värskelt, võib ka keldris hoida 3 - 4 aastat, siis süvenevad veini aroomis ja maitses mesisemad noodid ja intensiivsem maasikas.