Chateau Romassan Rosé, Bandol AC 75cl

Chateau Romassan Rosé, Bandol AC 75cl

Nimi: Chateau Romassan Rosé, Bandol AC 75cl

Riik/regioon: Prantsusmaa, Provence

Tootja: Domaines Ott

Aastakäik: 2017

Mari: 55% Mourvèdre, 25% Cinsault, 20% Grenache

Alkoholisisaldus: 13,5% vol.

Tootekood: 711

Hinnaklass: €€

Marcel Ott ostis oma esimese valduse Provence's 1896. aastal. Sel ajal oli phylloxera seal praktiliselt kõik veinipuud hävitanud ning Provence ei olnud kaugeltki nii populaarne veinipiirkond nagu ta on seda täna. Aga vähem kui sajandiga on Domaines Ottist saanud piirkonna üks kõige hinnatum tootja. 1930 aastal disainis René Ott tänasaks maailmakuulsa Otti veinipudeli. 1930ndatel soetati ka Clos Mireille valdus (vaata ka: Clos Mireille rosé ja Clos Mireille Blanc de Blancs

Otti perekond ostis Chateau Romassani 1956. aastal. Seejärel kulus kolmkümmend aastat rasket tööd, mille käigus istutati kõik väikesed veiniaiad ümber ja korraldati paljud veiniaiad terrassideks. Samuti restaureeriti 18. sajandist pärit veinimaja. 

Romassani 74 hektari suurused valdused asuvad Bandoli piirkonna südames. Peamine viinamarjasort Romassanis on Mourvédre, aga väiksemas koguses kasvatatakse ka Grenache, Cinsaulti ja Syrah'd. Veinipuude keskmine vanus on 25 aastat. Veiniaia pinnases on kriit, liivakivi, lubjarohke muda ja kruus. 

Mourvédre, moodustades 55% segust, annab veinile omapärase struktuuri ja pika vananemispotensiaali. Grenache annab meeldiva täidlase tekstuuri ning Cinsault pehmuse ja ümaruse. Viinamarjad korjatakse käsitsi, (topelt)sorteeritakse hoolikalt, jahutatakse ning pressitakse väga õrnalt. Vein laagerdub 6-8 kuud suurtes tammevaatides. 

Aroomis on tunda tsitrusvilju ja valgeid lilli. Maitse suudab ühendada omavahel värskuse ja komplekssuse/sügavuse. Tunda on roosat greipi, virsikut, aprikoosi, värskendavat puuviljasust ja natuke õhku saades puuviljakoogi nüansse. Tekstuur on meeldivalt kreemine. Toitudest sobib ideaalselt grillitud kalaga, Vahemere-äärsete köögiviljadega, carpaccioga, veise tartariga, sushiga, õrnalt vürtsikate toitudega ning homaari spaghettiga. Vananemispotentsiaal kuni 2025. 

Decanter 96 p (2015) | Wine Enthusiast 93 (2016)

Vaata ka Chateau Romassan Bandol Rouge.