Villa Gresti, Vigneti delle Dolomiti IGT 75cl

Villa Gresti, Vigneti delle Dolomiti IGT 75cl

Nimi: Villa Gresti, Vigneti delle Dolomiti IGT 75cl

Riik/regioon: Itaalia, Trentino

Tootja: Tenuta San Leonardo

Aastakäik: 2001

Mari: 90% Merlot, 10% Vallagarina (Carmenere)

Alkoholisisaldus: 13% vol.

Tootekood: 1372

Hinnaklass: €€

Tenuta San Leonardo veinimaja ajalugu ulatub tagasi 10. sajandisse. Tänase omaniku Marchese Carlo Guerrieri Gonzaga suguvõsa omandusse tuli mõis 1724. aastal kui valdus alustas tegevust veinitootmisega. Tenuta San Leonardo asub Lõuna-Trentinos Sarnis asula lähistel, Adige jõe vasakul kaldal. Mõis koosneb kokku 300 hektarist, millest vaid 20 hektarit on veinipuude all. Veiniaiad asuvad Monte Baldo ja Monti Lessini nõlvakutel 150 meetri kõrgusel merepinnast, pinnas koosneb lahtisest jämedast kruusast, mis on segatud liivaga.

Villa Gresti on väike eraldiseisev osa San Leonardo valdusest, kus asub väike Gresti külalistemajake ja aedades kasvab Merlot viinamari koos Vallagarina’ga, mida me tunneme ka Carmenere nime all. Villa Gresti valmistataksegi 90% Merlot ja 10% Vallagarina (Carmenere) seguna. Veinipuude vanus on 15 – 25 aastat. Marjad korjatakse septembri lõpus, need jõuavad veinimõisasse tervete kobaratena ja konveierlindil läbivad need väga tähelepaneliku selekteerimise. Järgmisena eemaldatakse kobaratelt varred ja need purustatakse ettevaatlikult. Veinivirde leotus ja käärimine kestavad 3 nädalat, koos sagedase marjakestade alla surumisega (punch-down). Pärast käärimist betoonmahutites suunatakse 100% uutesse 225 liitri suurustesse tammevaatidesse, kus vein laagerdub 12–14 kuud. Pudelis küpseb vein veel vähemalt 12 kuud.

Villa Grestil on sügav rubiinpunane värvus, väga avar ja esiletulev aroom, selles tobacco, kakaopulber ja vanilje nüanss. Maitse on hästi tasakaalus, pehme, hea happesusega, delikaatselt magus, elegantsed siidised tanniinid, mis on väga omased kasutatud marjasordile. Ideaalne kaaslane punasele lihale, küpsetatud kodulinnulihaga, ahjupraega, praetud või hautatud loomalihaga, metslinnulihaga, küpsete juustudega. Serveerida 16 kraadi juures ja soovitav on veini dekanteerida. Väga hea vananemispotentsiaal 10 – 20 aastat. Alates 2015. aastast on veinimõis orgaaniline.

Gambero Rosso 2/3 bicchieri
Duemilavini (AIS) 4/5 grappoli

Decanter Magazine - Producer Profile (pdf)