Turriga, Isola dei Nuraghi IGT 75cl

Turriga, Isola dei Nuraghi IGT 75cl

Nimi: Turriga, Isola dei Nuraghi IGT 75cl

Riik/regioon: Itaalia, Sardiinia

Tootja: Cantine Argiolas

Aastakäik: 2007/2008

Mari: 80% Cannonau (Grenache), 10% Carignano (Carignan), 5% Bovale Sardo, 5% Malvasia Nera

Alkoholisisaldus: 14,5% vol.

Tootekood: 1317

Hinnaklass: €€

See unikaalne vein pärineb Argiolase veinimaja Turriga viinapuuaiast, mis asub Selegas’e veinipiirkonnas, Piscina Trigus asula lähedusest. Viinpuuaiad asuvad 230 meetri kõrgusel merepinnast, suurepärase asetsusega päikese suhtes. Pinnas on rikkalik, kriidine, mõnevõrra kivine. Veini valmistamiseks kasutatakse tüüpilisi ja just Sardiiniale omaseid marjasorte nagu Cannonau, Carignano, Bovale Sardo ja Malvasia Nera. Veini looja on Itaalia viimase 50 aasta kuulsaim veinimeister Giacomo Tachis (Decanter Man of the Year 2011). Lisaks Turrigale (1988) on Giacomo loonud sellised maailmakuulsad veinid: Sassicaia (1968), Tignanello, San Leonardo (1983), Solaia (1985), Barrua (2005) jpm. Tema viimane töö enne pensionile minekut 2010 aastal oli Sassicaia tegemise kontrollimine.

Piirkonna kliima on Vahemereline, talved on pehmed, vähe sademaid ja kuumad suved. Täna kuumale korjeperioodile rakendatakse viinamarjade jahutamist. Vajaliku temperatuuri saavutamisel pressitakse viinamarjad ettevaatlikult. Matseratsioon kestab 16 – 18 päeva ja viimases staadiumis määratakse temperatuur 22 – 23 kraadi juurde. Pärast malolaktilise käärimise lõppu laagerdub vein 100% uutes Ameerika tammevaatides 18 kuud. Pärast laagerdust villitakse vein pudelisse.

Värvuselt on vein väga tume ja sügav punane. Aroom on täidlane, väga elegantne, sametine, tunda head küpsete puuviljade noote ja tammevaniljet. Maitselt pehme ja ümar, küllaltki tihe ja kaalukas, üliunikaalne ja isuäratav. Suurepärase tekstuuriga. Parim serveerida umbes 18 kraadi juures ja dekanteerida tund enne tarbimist.

Gambero Rosso - 3 Glasses
Wine Advocate - 94 p
Decanter - Best Wine of Sardinia