Tertre Roteboeuf, Saint Emilion Grand Cru AC, Francois Mitjavile 75cl

Tertre Roteboeuf, Saint Emilion Grand Cru AC, Francois Mitjavile 75cl

Nimi: Tertre Roteboeuf, Saint Emilion Grand Cru AC, Francois Mitjavile 75cl

Riik/regioon: Prantsusmaa, Bordeaux, Libourne

Tootja: Famille Mitjavile

Aastakäik: 2015

Mari: 85% Merlot, 15% Cabernet Franc

Alkoholisisaldus: 15% vol.

Tootekood: 672

Hind: 335.00

Hinnaklass: €€€

Tertre Roteboeuf on kindlasti St. Emilion'i üks huvitavamaid veine. François Mitjavilet peetakse veinimaailmas tõeliseks geeniuseks kuna ta teeb enamus asju teisiti kui on Bordeaux's tavaks ning tema käe all on veinimaja saavutanud erakordse kuulsuse. François esimene aastakäik oli 1978 ning 1985 oli Tertre Roteboeufi läbimurde aastakäik. Tertre Roteboeuf ei müü oma veini traditsioonilise Bordeaux negociant süsteemi kaudu, vaid teeb seda ise, müües oma veine valitud veinikaupmeestele. François ekstrentrilisusest räägib muuhulgas ka see, et ta ei tooda nn. mõisa 'teist' veini, vaid usub, et iga aasta teeb ta vaid sellele aastakäigule omaselt parima võimaliku veini ning enda sõnul ei saa ta Bordeaux's laialdaselt leviva 'teise' veini ideoloogiast üldse aru. Samuti ei ole pidanud François vajalikuks taotleda veinile grand cru staatust. 1994. aastal eemaldas ta veini nimest ka sõna Chateau, kuna see tundus liiga uhkena ja see ei lähe kokku tema töö filosoofiaga.

François veinide leivanumber on juba noorena ülipuhas puuviljasus (marjasus), värskus, siidised tanniinid, tasakaalukus ja tahaplaanile jääv jõuline sturktuur. Tema veinid on alati nauditavad noorelt, kuid arenevad olenevalt aastakäigust 15-25 aastat. 2012. aastakäigu vaadinäidis näitab juba praegu erakordselt pehmeid tanniine, selget marjasust ja on äärmiselt nauditav. Tõeliselt üllatav ja muljetavaldav, eriti Bordeaux veinide kontekstis! Kuidas ta seda saavutab? Esiteks pöörab ta hullumeelset tähelepanu viinamarjade küpsusele ning koristus toimub alles oktoobri keskel kui marjad on juba mahakukkumise piiri peal. François sõnul on äärmiselt tähtis ära tabada õige koristusmoment. Kui sa ootad kasvõi mõne tunni veel on juba hilja ja kogu aastakäik on rikutud. Kuna Tertre Roteboeufi veiniaed on ainult 5.7 hektari suurune, siis 80 inimest suudavad ühe päevaga kõik viinamarjad ära korjata. Naabermõisad peavad teda hulluks ja sellist ootamist väga riskantseks ning korjavad oma saagi igaks juhuks 3 nädalat varem. Teiseks asuvad veiniaiad St. Emilioni ühel kõrgeimal nõlvakul, kus kliima on mõni kraad jahedam ja see võimaldab viinamarjadel kauem küpseda. François ise võrldeb Tertre Roteboeufi asukohta mõne Burgundia aiaga ja tänu sellele asukohale on see vein selgesti eristuv teistest St. Emilioni veinidest.

Tertre Roteboeuf on valmistatud 85% Merlot ja 15% Cabernet Franc viinamarjadest. Veinipuude keskmine vanus on 40 aastat. Saagikus hoitakse madal, vaid 30 hl/ha kohta, mis on Bordeaux kohta väga madal (võrdluseks keskmine tippmõisade saagikus on 45-60hl/ha). Kääritamine toimub suurtes betoonmahutites ning vein laagerdub parimates 100% uutes Prantsuse tammevaatides 18-24 kuud. Aastane toodang on 2000 kasti.

Wine Advocate 98+ p
Antonio Galloni 97 p
Neil Martin 95+ p

"The 2015 Le Tertre Roteboeuf is deep garnet-purple in color with a gorgeous nose of baked cherries, warm plums, crème de cassis and mulberries with touches of rare beef, violets, mocha, Chinese five spice and fertile loam. Full-bodied, rich, spicy and with firm, grainy tannins, it has seamless freshness and a very long, spicy finish. This is wonderfully seamless and harmonious." Wine Advocate 98+ points

"A heady, exotic wine, the 2015 Tertre-Rôteboeuf exudes richness and intensity. Super-ripe dark cherry, plum, espresso, chocolate, spice and licorice infuse this voluptuous, racy Saint-Émilion. Dense, powerful and explosive, it just gets better and better with time in the glass. Super-ripe cherry and plum fruit are laced with scents of tobacco, licorice, incense and white truffle that add nuance. What a gorgeous wine this is! Proprietor François Mitjavile isn't afraid to be a contrarian. While many estates opt for shorter aging, Mitjavile gives his wine two full years in 100% new oak and also keeps the cellar on the warm side during the winter months. The 2015 was bottled in September 2017. 2023 - 2040" Antonio Galloni Vinous 97 points

"The 2015 Tertre-Rôteboeuf has a sumptuous, decadent and multi-layered bouquet with billowing black cherries, blueberry, crème de cassis and violet aromas that are hedonistic and irresistible. The palate is full-bodied with a lot of extraction: chocolate-tinged black fruit, sweet and candied with veins of peppermint toward the no-holds barred finish. A powerhouse of a Saint-Émilion, I was initially prudent with my score but the manner in which it coalesces in the glass is convincing. Tasted blind at the Southwold 2015 Bordeaux tasting." Neil Martin 95+ points