Tertre Roteboeuf, Saint Emilion Grand Cru AC 75cl

Tertre Roteboeuf, Saint Emilion Grand Cru AC 75cl

Nimi: Tertre Roteboeuf, Saint Emilion Grand Cru AC 75cl

Riik/regioon: Prantsusmaa, Bordeaux, Libourne

Tootja: Francois et Emilie Mitjavile

Aastakäik: 2011

Mari: 80% Merlot, 20% Cabernet Franc

Alkoholisisaldus: 14% vol.

Tootekood: 672

Hinnaklass: €€€

Tertre Roteboeuf on kindlasti St. Emilion'i üks huvitavamaid veine. François Mitjavilet peetakse veinimaailmas tõeliseks geeniuseks kuna ta teeb enamus asju teisiti kui on Bordeaux's tavaks ning tema käe all on veinimaja saavutanud erakordse kuulsuse. François esimene aastakäik oli 1978 ning 1985 oli Tertre Roteboeufi läbimurde aastakäik. Tertre Roteboeuf ei müü oma veini traditsioonilise Bordeaux negociant süsteemi kaudu, vaid teeb seda ise, müües oma veine valitud veinikaupmeestele. François ekstrentrilisusest räägib muuhulgas ka see, et ta ei tooda nn. mõisa 'teist' veini, vaid usub, et iga aasta teeb ta vaid sellele aastakäigule omaselt parima võimaliku veini ning enda sõnul ei saa ta Bordeaux's laialdaselt leviva 'teise' veini ideoloogiast üldse aru. Samuti ei ole pidanud François vajalikuks taotleda veinile grand cru staatust. 1994. aastal eemaldas ta veini nimest ka sõna Chateau, kuna see tundus liiga uhkena ja see ei lähe kokku tema töö filosoofiaga. 


François veinide leivanumber on juba noorena ülipuhas puuviljasus (marjasus), värskus, siidised tanniinid, tasakaalukus ja tahaplaanile jääv jõuline sturktuur. Tema veinid on alati nauditavad noorelt, kuid arenevad olenevalt aastakäigust 15-25 aastat. 2012. aastakäigu vaadinäidis näitab juba praegu erakordselt pehmeid tanniine, selget marjasust ja on äärmiselt nauditav. Tõeliselt üllatav ja muljetavaldav, eriti Bordeaux veinide kontekstis! Kuidas ta seda saavutab? Esiteks pöörab ta hullumeelset tähelepanu viinamarjade küpsusele ning koristus toimub alles oktoobri keskel kui marjad on juba mahakukkumise piiri peal. François sõnul on äärmiselt tähtis ära tabada õige koristusmoment. Kui sa ootad kasvõi mõne tunni veel on juba hilja ja kogu aastakäik on rikutud. Kuna Tertre Roteboeufi veiniaed on ainult 5.7 hektari suurune, siis 80 inimest suudavad ühe päevaga kõik viinamarjad ära korjata. Naabermõisad peavad teda hulluks ja sellist ootamist väga riskantseks ning korjavad oma saagi igaks juhuks 3 nädalat varem. Teiseks asuvad veiniaiad St. Emilioni ühel kõrgeimal nõlvakul, kus kliima on mõni kraad jahedam ja see võimaldab viinamarjadel kauem küpseda. François ise võrldeb Tertre Roteboeufi asukohta mõne Burgundia aiaga ja tänu sellele asukohale on see vein selgesti eristuv teistest St. Emilioni veinidest.

Tertre Roteboeuf on valmistatud 80% Merlot ja 20% Cabernet Franc viinamarjadest. Veinipuude keskmine vanus on 40 aastat. Saagikus hoitakse madal, vaid 30 hl/ha kohta, mis on Bordeaux kohta väga madal (võrdluseks keskmine tippmõisade saagikus on 45-60hl/ha). Kääritamine toimub suurtes betoonmahutites ning vein laagerdub parimates 100% uutes Prantsuse tammevaatides 18-24 kuud. Aastane toodang on 2000 kasti.

Since this Estate burst on the scene in the mid 1980's, the talent and extraordinary winemaking skills of François Mitjavile have produced one of Bordeaux's most luxurious, sensual and sexy wines. It is unfortunate, but, I suppose given the commercial world in which we live, totally understandable that there are only a few people in the wine world like François Mitjavile.

While many famous producers push yields to such preposterous levels that they risk destroying any concept of terroir of the vineyard, or even muting the character of a vintage, here is one man whose talent and obsession for producing the finest wines is refreshing. Le Tertre Rôteboeuf is irrefutably one of Bordeaux's Superstar.

Le Tertre Rôteboeuf's microsized vineyard now receives worldwide attention. It is no doubt justified but one hopes nothing changes at this estate which is run with single-minded determination by the uncompromising Monsieur Mitjavile. What Mitjavile has in mind is to make a wine from this splendidly situated vineyard that has the extract and intensity of wines such as Lafleur, Petrus, and Certan de May in Pomerol. To do so, François Mitjavile is one of the last to harvest, keeps his yields small, and utilizes considerable new oak to harness the power of his wine..." Robert Parker