Sassicaia, Bolgheri Sassicaia DOC, Tenuta San Guido 75cl

Sassicaia, Bolgheri Sassicaia DOC, Tenuta San Guido 75cl

Nimi: Sassicaia, Bolgheri Sassicaia DOC, Tenuta San Guido 75cl

Riik/regioon: Itaalia, Toscana

Tootja: Tenuta San Guido

Aastakäik: 2017

Mari: 85% Cabernet Sauvignon, 15% Cabernet Franc

Alkoholisisaldus: 14% vol.

Tootekood: 1361

Hind: 198.00

Hinnaklass: €€€

Sassicaia on markii Mario Incisa della Rocchetta ja veinikonsultant Giacomo Tachis'ise loodud maailmakuulus vein, mis oli esimene ja kindlasti kõige mõjukaim kaasaegne tammevaadis laagerdatud punavein Itaalia veinivalmistamise ajaloos. Pikki aastaid valmistati Sassicaiat vaid oma pere tarbeks, esimene ametlik aastakäik, mida maailmale esitleti oli 1968. aastakäik ja seda valmistati kokku 3000 pudelit. Veini maailmadebüüt oli äärmiselt edukas, paljudel erinevatel degusteerimistel oli Sassicaia esimeste seas ja seda peeti tihti tippklaasi Bordeaux veiniks. 1983. aastal suri Mario Incisa della Rocchette ja veinimaja juhtimise võttis üle tema poeg markii Nicolo Incisa della Rocchetta. Nagu paljusid tänapäeva kuulsaid "super-toscana” veine, tähistati ka Sassicaiat alguses lihtsalt "vino da tavola”, mis hiljem tõsteti IGT kategooriasse. Tänu veini ülemaailmsele kuulsusele ja kõrgele kvaliteedile, omistati Tenuta San Guido mõisale 1994. aastal seninägematu piirkondlik staatus, veinimõisale ja veinile anti täiesti oma Bolgheri Sassicaia DOC kvalifikatsioon. Anda ühele veinile oma piirkondlik kvaliteedistaatus, see on tänaseni väga haruldane nähtus kogu maailmas.

Tenuta San Guido veiniaiad asuvad Toscana veinipiikonna Bolgheri alamtsoonis. Veiniaiad hõlmavad kokku 75 hektarit, valdus on jagatud mitmeks erinevaks osaks, Castiglioncello, Doccino ja Quercione aiad asuvad 200 – 300 meetri kõrgusel merepinnast, San Martino ja Mandrioli aiad asuvad mäenõlvakutel pisut madalamal kõrgusel ja Sassicaia ja Aianova sektorid asuvad 80 meetri kõrgusel merepinnast. .

Sassicaia on valmistatud 85% Cabernet Sauvignon ja 15% Cabernet Franc viinamarjadest. Veinipuude keskmine vanus on umbes 50 aastat. Marjaleotus ja käärimine (lisamata pärmi) leiavad aset roostevaba terasest 35 – 110 hektoliitri suurustes mahutites ja protsess kestab 9-12 päeva. Ka malolaktiline kääritamine toimub terasmahutites. Vein laagerdub 225 liitri suurustes Prantsuse tammevaatides 24 kuud, nendest kolmandik on igal aastal uued vaadid, pudelis küpseb vein veel vähemalt 12 kuud.

Vein on kontsentreeritud aroomiga, maitselt elegantne ja ideaalselt balanseeritud struktuuriga ja väga rikkalik. Maitses meenuvad marjasordile omane mustsõstra karakter koos tammevanilje nüansiga ning tanniinid on väge siidised. Järelmaitses tuleb esile münt, seedripuu ja sigarikarp. Väga pika vananemispotentsiaaliga vein, mis võib veinikeldris küpseda 30 – 40 aastat. Serveerida 17-18 kraadi juures Riedeli Bordeaux klaasist.

Tutvu ka veinimõisa teise veini Guidalberto ja kolmanda veini Le Difesega.

Wine Enthusiast 97 p
James Suckling 96 p
Antonio Galloni 93-96

"Aromas of exotic spice, baked plum and French oak mingle with camphor and blue flower on the nose. This boasts extraordinary elegance and freshness despite the hot vintage, delivering flavors of juicy Marasca cherry, spiced blueberry, tobacco and licorice. Velvety, fine-grained tannins provide support while coffee and crushed mint linger on the finish. Drink 2022-2032." Wine Enthusiast 97 points.

"The balance and beauty to this is impressive, offering sweet, ripe currants and flowers with some crushed-stone and dry-earth undertones. Full-bodied with soft, polished tannins and a long, creamy-textured finish. It's polished, yet concentrated. Better after 2022, but already very seductive." James Suckling 96 points.

"The 2017 Sassicaia is dark, sensual and rich, which is a good thing, as the tannins - the result of a warm, dry year in which phenolic ripening was difficult to fully reach - are also quite powerful. I tasted the 2017 from an approximate blend from barrel, where the wines are still aging in separate lots. It will be interesting to see where things end up once the wine is in bottle." Antonio Galloni Vinous 93-96 points.