Sassicaia, Bolgheri Sassicaia DOC 75cl

Sassicaia, Bolgheri Sassicaia DOC 75cl

Nimi: Sassicaia, Bolgheri Sassicaia DOC 75cl

Riik/regioon: Itaalia, Toscana

Tootja: Tenuta San Guido

Aastakäik: 2015

Mari: 85% Cabernet Sauvignon, 15% Cabernet Franc

Alkoholisisaldus: 14% vol.

Tootekood: 1361

Hinnaklass: €€€

Sassicaia on markii Mario Incisa della Rocchetta ja veinikonsultant Giacomo Tachis'ise loodud maailmakuulus vein, mis oli esimene ja kindlasti kõige mõjukaim kaasaegne tammevaadis laagerdatud punavein Itaalia veinivalmistamise ajaloos. Pikki aastaid valmistati Sassicaiat vaid oma pere tarbeks, esimene ametlik aastakäik, mida maailmale esitleti oli 1968. aastakäik ja seda valmistati kokku 3000 pudelit. Veini maailmadebüüt oli äärmiselt edukas, paljudel erinevatel degusteerimistel oli Sassicaia esimeste seas ja seda peeti tihti tippklaasi Bordeaux veiniks. 1983. aastal suri Mario Incisa della Rocchette ja veinimaja juhtimise võttis üle tema poeg markii Nicolo Incisa della Rocchetta. Nagu paljusid tänapäeva kuulsaid "super-toscana” veine, tähistati ka Sassicaiat alguses lihtsalt "vino da tavola”, mis hiljem tõsteti IGT kategooriasse. Tänu veini ülemaailmsele kuulsusele ja kõrgele kvaliteedile, omistati Tenuta San Guido mõisale 1994. aastal seninägematu piirkondlik staatus, veinimõisale ja veinile anti täiesti oma Bolgheri Sassicaia DOC kvalifikatsioon. Anda ühele veinile oma piirkondlik kvaliteedistaatus, see on tänaseni väga haruldane nähtus kogu maailmas.

Tenuta San Guido veiniaiad asuvad Toscana veinipiikonna Bolgheri alamtsoonis. Veiniaiad hõlmavad kokku 75 hektarit, valdus on jagatud mitmeks erinevaks osaks, Castiglioncello, Doccino ja Quercione aiad asuvad 200 – 300 meetri kõrgusel merepinnast, San Martino ja Mandrioli aiad asuvad mäenõlvakutel pisut madalamal kõrgusel ja Sassicaia ja Aianova sektorid asuvad 80 meetri kõrgusel merepinnast. .

Sassicaia on valmistatud 85% Cabernet Sauvignon ja 15% Cabernet Franc viinamarjadest. Veinipuude keskmine vanus on umbes 50 aastat. Marjaleotus ja käärimine (lisamata pärmi) leiavad aset roostevaba terasest 35 – 110 hektoliitri suurustes mahutites ja protsess kestab 9-12 päeva. Ka malolaktiline kääritamine toimub terasmahutites. Vein laagerdub 225 liitri suurustes Prantsuse tammevaatides 24 kuud, nendest kolmandik on igal aastal uued vaadid, pudelis küpseb vein veel vähemalt 12 kuud.

Vein on kontsentreeritud aroomiga, maitselt elegantne ja ideaalselt balanseeritud struktuuriga ja väga rikkalik. Maitses meenuvad marjasordile omane mustsõstra karakter koos tammevanilje nüansiga ning tanniinid on väge siidised. Järelmaitses tuleb esile münt, seedripuu ja sigarikarp. Väga pika vananemispotentsiaaliga vein, mis võib veinikeldris küpseda 30 – 40 aastat. Serveerida 17-18 kraadi juures Riedeli Bordeaux klaasist.

2015. aastakäiku hinnatakse Sassicaia ajaloo üheks parimaks, nii veinimõis ise kui ka paljud veinikriitikud võrdlevad seda legendaarse 1985. aastakäiguga. Wine Spectator No 1 vein 2018 aastal.

Tutvu ka veinimõisa teise veini Guidalberto ja kolmanda veini Le Difesega.

Wine Advocate 97 p
James Suckling 98 p
Decanter 98 p
Wine Spectator 97 p