Sassicaia, Bolgheri Sassicaia DOC 75cl

Sassicaia, Bolgheri Sassicaia DOC 75cl

Nimi: Sassicaia, Bolgheri Sassicaia DOC 75cl

Riik/regioon: Itaalia, Toscana

Tootja: Tenuta San Guido

Aastakäik: 2014

Mari: 85% Cabernet Sauvignon, 15% Cabernet Franc

Alkoholisisaldus: 13% vol.

Tootekood: 1361

Hinnaklass: €€€

Sassicaia on markii Mario Incisa della Rocchetta ja veinikonsultant Giacomo Tachis'ise valmistatud maailmakuulus vein, mis oli esimene ja kindlasti kõige mõjukaim kaasaegne Itaalia tammevaadis laagerdatud punavein Itaalia veinivalmistamise ajaloos. Pikki aastaid valmistati veini vaid oma pere tarbeks, esimene ametlik aastakäik, mida maailmale esitleti oli 1968. aastakäik ja seda valmistati kokku 3000 pudelit. Veini maailmadebüüt oli äärmiselt edukas, paljudel erinevatel degusteerimistel oli Sassicaia esimeste seas ja seda peeti tihti tippklaasi Bordeaux veiniks. 1983. aastal suri Mario Incisa della Rocchette ja veinimaja juhtimise võttis üle tema poeg markii Nicolo Incisa della Rocchetta. Nagu paljusid tänapäeva kuulsaid "super-toscana” veine, tähistati ka Sassicaiat alguses lihtsalt "vino da tavola”, mis hiljem tõsteti IGT kategooriasse.

Tänu veini ülemaailmsele kuulsusele ja kõrgele kvaliteedile, omistati Tenuta San Guido mõisale 1994. aastal seninägematu piirkondlik staatus, veinimõisale ja veinile anti täiesti oma Bolgheri Sassicaia DOC kvalifikatsioon. Anda ühele veinile oma piirkondlik kvaliteedistaatus, see on tänaseni väga haruldane nähtus kogu maailmas. Tenuta San Guido veiniaiad asuvad Toscana veinipiikonna Bolgheri alamtsoonis. Veiniaiad hõlmavad kokku 75 hektarit, valdus on jagatud mitmeks erinevaks osaks, Castiglioncello, Doccino ja Quercione aiad asuvad 200 – 300 meetri kõrgusel merepinnast, San Martino ja Mandrioli aiad asuvad mäenõlvakutel pisut madalamal kõrgusel ja Sassicaia ja Aianova sektorid asuvad 80 meetri kõrgusel merepinnast. Marjade koristus toimub tavaliselt septembri esimeses pooles.

Sassicaia vein on valmistatud 85% Cabernet Sauvignon ja 15% Cabernet Franc viinamarjadest. Veinipuude keskmine vanus on umbes 40 aastat. Marjaleotus ja alkoholkäärimine (lisamata pärmi) leiavad aset roostevaba terasest 35 – 110 hektoliitri suurustes mahutites ja protsess kestab 9-12 päeva. Ka malolaktiline kääritamine toimub terasmahutites. Vein laagerdub 225 liitri suurustes Prantsuse tammevaatides 24 kuud, nendest kolmandik on uued vaadid igal aastal, pudelis küpseb vein veel vähemalt 12 kuud.

Vein on kontsentreeritud aroomiga, maitselt elegantne ja ideaalselt balanseeritud struktuuriga ja väga rikkalik. Maitses meenuvad marjasordile omane mustsõstra karakter koos tammevanilje nüansiga ning tanniinid on väge siidised ja lihavad. Järelmaitses tuleb esile münt, seedripuu ja sigarikarp. Väga pika vananemispotentsiaaliga vein, mis võib veinikeldris küpseda 30 – 40 aastat. Serveerida 17-18 kraadi juures Riedeli Bordeaux klaasist. 

Robert Parker 94 p
James Suckling 93 p
Decanter 93 p