Sardon, Vino de la Tierra Castilla y Leon 75cl

Sardon, Vino de la Tierra Castilla y Leon 75cl

Nimi: Sardon, Vino de la Tierra Castilla y Leon 75cl

Riik/regioon: Hispaania, Castilla y León

Tootja: Quinta Sardonia

Aastakäik: 2015

Mari: 93% Tinto Fino (Tempanillo), 7% Cabernet Sauvignon, Garnacha, Malbec

Alkoholisisaldus: 14,5% vol.

Tootekood: 1419

Hinnaklass:

Sardon on uus põnev punavein, mis on valmistatud kuulsa Quinta Sardonia veinimaja poolt. Quinta Sardonia asub Sardon del Duero piirkonnas ning tema veinid kannavad Vino de la Tierra de Castilla y Leon piikondlikku tähist. Sardonia projekt sai alguse 2002. aastal staarveinimeistri Peter Sisseck (Pingus, Ribera del Duero) ja Jerome Bougnaud'i ühisprojektina, kes konsulteerivad veinivalmistamist ka täna. Veiniaiad asuvad 700-800 meetri kõrgusel merepinnast ning vähem kui 400 meetri kaugusel Duero jõest. Projekti sünnist saadik on kogu veinivalmistamise protsess biodünaamiline, ei kasutata sünteetilisi pestitsiide, herbitsiide, või väetisi.

Sardon on valmistatud põhiliselt Tinto Fino (Tempanillo) viinamarjast, lõplikust segust moodastab Tempanillo 93%, lisaks kasutatakse Cabernet Sauvignon, Garnacha ja Malbec viinamarju. Veini valmistamiseks kasutatavad viinamarjad on kasvanud erinevates veiniaedades Sardon del Duero Burgose ja Valladolidi provintsides. Viinapuud on vähemalt 35 aastat vanad, osa aedu on isegi rohkem kui 100 aastat vanad. Veniaedade pinnases on rohkesti kaltsiumirikast savi ja liiva. Viinamarjad koristatakse alati käsitsi ning toimub hoolikas sorteerimine. Käärimine toimub eritellimusel valmistatud väga madalates 10 000 liitri suurustes terasmahutites. Malolaktiline käärimine toimub Prantuse tammevaatides. Vein laagerdub kokku 12 kuud, sellest 6 kuud Prantsuse tammevaatides (kaks korda varem kasutatud) ja veel 6 kuud kombinerrituna 1200 hl suurustes tammemahutites, roostevaba terasest ja betoonist mahutites.

Sardon on väga puuviljaline ja otsekohene vein, mis näitab oma elavat karakterit kohe esimesel proovimisel. Aroomis värsked punased marjad, punane kirss, lagrits, õrn tammevanilje. Esimene maitse on tulvil magusat puuvilja, muutudes jõulisemaks ja kontsentreeritumaks keskmaitses, järelmaitse värske ja siidine koos kergete tanniinidega. Elav ja mänglev algusest lõpuni. Toitudest sobib kergemate liharoogadega, grillitud sealihaga, küpsetatud kanalihaga, küpsete juustudega. Serveerida 15 kraadi juures, veini ei pea dekanteerima, kuid võimalusel avada pudel tunnike enne serveerimist. 


Robert Parker 90 p