San Leonardo, Vigneti delle Dolomiti IGT 75cl

San Leonardo, Vigneti delle Dolomiti IGT 75cl

Nimi: San Leonardo, Vigneti delle Dolomiti IGT 75cl

Riik/regioon: Itaalia, Trentino

Tootja: Tenuta San Leonardo

Aastakäik: 2011

Mari: 60% Cabernet Sauvignon, 30% Carmenere, 10% Merlot

Alkoholisisaldus: 13,5% vol.

Tootekood: 1371

Hinnaklass: €€

Tenuta San Leonardo veinimaja ajalugu ulatub tagasi 10. sajandisse. Tänase omaniku Marchese Carlo Guerrieri Gonzaga suguvõsa omandusse tuli mõis 1724. aastal kui valdus alustas tegevust veinitootmisega. Tenuta San Leonardo asub Lõuna-Trentinos Sarnis asula lähistel, Adige jõe vasakul kaldal. Mõis koosneb kokku 300 hektarist, millest vaid 20 hektarit on veinipuude all. Veiniaiad asuvad Monte Baldo ja Monti Lessini nõlvakutel 150 meetri kõrgusel merepinnast, pinnas koosneb lahtisest jämedast kruusast, mis on segatud liivaga.

San Leonardo on vaieldamatult põhja Itaalia parim Bordeaux segust valmistatud punavein ning teda on tihti võrreldud ka Sassicaiaga. Mõlemad mõisad on ka läbi pikaaegse koostöö natuke lähemalt seotud. Jancis Robinson on nimetanud Tenuta San Leonardot Trentino First Growth'ks. Hiljuti proovis ta kõiki San Leonardo aastakäike alates 1982. aastast. Tema artikli leiate siit

San Leonardo on valmistatud Bordeaux stiilis 60% Cabernet Sauvignon, 30% Carmenere ja 10% Merlot viinamarjadest. Viinapuude vanus on 10-30 aastat ning saagikus äärmiselt madal, vaid 5 tonni hektarilt. Viinamarjad koristatakse kui nad on ideaalses küpsuses, enamasti septembris või oktoobris. Kõik kolm viinamarjasorti kääritatakse ja laagerdatakse eraldi. Vein laagerdub Prantsuse uutes ja teise aasta tammevaatides 24 kuud ning 12 kuud pudelis.

Aroomis on tunda paprikat, metsmarju ning tammest tulevaid vanilje nüansse. Maitse on täidlane, soe ja ümar. Lõppmaitse on kauakestev. Serveerida 16 kraadi juures. Toitudest sobib punase lihaga, ahjus küpsetatud lihaga, hautistega, metslooma lihaga ning küpsete juustudega. Vananemispotentsiaal üle 15 aasta.

Alates 2015. aastast on veinimõis orgaaniline.

Gambero Rosso - 3 bicchieri

Decanter Magazine - Producer Profile (pdf)