Quinta Sardonia, Vino de la Tierra Castilla y Leon 75cl

Quinta Sardonia, Vino de la Tierra Castilla y Leon 75cl

Nimi: Quinta Sardonia, Vino de la Tierra Castilla y Leon 75cl

Riik/regioon: Hispaania, Castilla y León

Tootja: Quinta Sardonia

Aastakäik: 2011

Mari: 57,7% Tinto Fino (Tempanillo), 29,5% Cabernet Sauvignon, 4% Merlot, 4,5% Syrah, 2,5% Petit Verdot, 1,3% Cabernet Franc, 0,5% Malbec

Alkoholisisaldus: 15% vol.

Tootekood: 1412

Hinnaklass: €€

Quinta Sardonia veinimaja asub Sardon del Duero piirkonnas, kus veinitegemise traditisioon ulatub tagasi 2000 aastat. See piirkond paikneb nimekama Ribera del Duero kõrval ning põhiliselt kasutatakse Tinto Fino (Tempranillo) viinamarjasorti, kuid ka tuntud Bordeaux marju nagu Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc ja Petit Verdot. Quinta Sardonia veiniprojekt sai alguse 2002. aastal ning on staarveinimeistri Peter Sisseck (Pingus, Ribera del Duero) ja Jerome Bougnaud'i ühisprojekt. Veiniaiad asuvad 700-800 meetri kõrgusel merepinnast ning vähem kui 400 meetri kaugusel Duero jõest. Projekti sünnist saadik on kogu veinivalmistamise protsess biodünaamiline (st. ei kasutata sünteetilisi pestitsiide, herbitsiide, või väetisi).

Vein on valmistatud 57,7% Tinto Fino (Tempanillo), 29,5% Cabernet Sauvignon, 4% Merlot, 4,5% Syrah, 2,5% Petit Verdot, 1,3% Cabernet Franc ja 0,5% Malbec viinamarjadest. Viinamarjad koristatakse alati käsitsi ning toimub hoolikas kahekordne sorteerimine. Käärimine toimub eritellimusel valmistatud väga madalates 10 000 liitri suurustes terasmahutites. Malolaktiline käärimine toimub Prantuse tammevaatides. Vein laagerdub 19 kuud Prantsuse tammevaatides, millest 40% on uued ja 60% ühe aasta vanused. Vein selgindatakse munavalgega ning toimub õrn filtreerimine.

Aroom on kompleksne ning avaneb vaikselt, tunda on tumedaid puuvilju, rösti, ürte, balsamico't ja rohkesti vürtse (vanilje, kaneel, kakao). Veini avanedes muutuvad aroomid jõulisemaks ning lisanduvad tammest tulenevad kreemjad nüansid. Maitse on äärmiselt balansseeritud, pehme, ümar, velvetine ja tihe. Tanniinid on väga hästi integreerunud ning järelmaitse on väga kauakestev. Aastane kogutoodang on umbes 6 000 pudelit.

Toitudest sobib rikkalike lihast hautistega, ulukilihaga (metssiga, hirv, põder), madalal temperatuuril küpsetatud punase lihaga, veise sisefilee ja punase vein kastmega. Serveerida 15 kraadi juures ja soovitav on vein vähemalt 1 tund enne serveerimist dekanteerida.

Robert Parker - 93+ p