Pinot Noir, Vinho Regional Duriense, Niepoort Projectos 75cl

Pinot Noir, Vinho Regional Duriense, Niepoort Projectos 75cl

Nimi: Pinot Noir, Vinho Regional Duriense, Niepoort Projectos 75cl

Riik/regioon: Portugal, Douro

Tootja: Niepoort

Aastakäik: 2009

Mari: 100% Pinot Noir

Alkoholisisaldus: 14% vol.

Tootekood: 932

Hinnaklass: €€

Dirk Niepoorti üks armastatumaid veinipiikondi on Burgundia ja üks tema lemmik viinamasorte Pinot Noir. Ajendatud on kiindumusest, istutatas Dirk 1999. aastal oma Quinta do Napolse veinivaldusele 1 hektari suuruse aia Pinot Noir'd. Istikud ostis ta parimatelt veinitootjatelt Burgundiast. Pinot Noir veiniaed asub valduse kõige kõrgemas punktis, põhjapoolsel nõlvakul, 370 meetri kõrgusel merepinnast. Pinnases esineb rohkesti kiltkivi, mis on tüüpiline Douro piirkonnale, puud on keskmiselt 12 aasta vanused ja istutatud tihedusega 12 istikut hektaril. Esimene tõsine kogemus saadi 2006. aastal kui viinamarjad andsid ideaalse kvaliteediga saagi. Tulemus ületas kõiki ootusi.

Algselt oli plaanis valmistada veini igal aastal, kuid Pinot Noir kasvatamine ostus keerulisemaks kui algselt arvatud. Alles 2009. aastal andsid veinipuud jälle soovitud omadustega marjasaagi ning selle veini teine valjaanne sündis. Viinamarjad korjati käsitsi augusti lõpus ning käärimine toimus suurtes peal avatud tammemahutites, Dirk eelistab kobaratele varred alles jätta, kuid 2009. aastakäigul jättis ta alles vaid 20% vartest. Alkoholkäärimine kestis 19 päeva, malolaktiline käärimine toimus väikestes tammevaatides, millest 90% on varem kasutatud, 10% on uus tamm, tammelagerduse kogu kestus on 12 kuud. 2009. aastakäik on villitud pudelisse märts 2011, veini ei ole settest puhastatud ega filtreeritud, kokku valmistati 1738 pudelit.

Vein on iseloomult  väga külluslik ja elegantne, eristuvad juba ka mõningad küpsuse noodid ning Pinot Noir marjasordile omased puuviljade nüansid. Aroomis tunda värskust, küpseid tumedaid puuvilju, kirsse ja maasikat. Värvuselt on vein ilus selge ja särv, mis on iseloomulik just Douro veinidele, kuid värvus on tunduvalt tumedam ja sügavam kui Burgundia Pinot Noir. Maitselt on vein soe ja külluslik, siidiste tanniinidega ja elava happega, tunda küpset puuvilja koos meeldiva vürtsikusega. Veini karakter annab aimu väga pikast küpsemispotentsiaalist. Veini võiks pakkuda koos täidetud põldpüüga serveeritud hanemaksaga, küpsetatud faasaniga, küpsetatud veiselihaga serveeritud seenekastmega. Parim serveerimistemperatuur on 14 -16 kraadi ja soovitatav on dekanteerida veini vähemalt 1 tund enne serveerimist.