Nimi: Pernand Vergelesses Premier Cru En Caradeux AC, Domaine Poisot 75cl
Riik/regioon: Prantsusmaa, Burgundia, Cote de Beaune
Tootja: Domaine Poisot
Aastakäik: 2018
Mari: 100% Pinot Noir
Alkoholisisaldus: 13,5%
Tootekood: 238
Hind: 60.10
Hinnaklass: €
Pernand-Vergelesses Premier Cru En Caradeux on 0,36 ha suurune veiniaed, mis asub Corton’i mäe jalamil poolel teel mäe tippu, Pernand oru sissepääsul, kõrgusel 250 – 300 meetrit merepinnast. Veiniaed paikneb suunaga itta, kõige rohkem päikesepaistet saavad veinipuud just hommikutundidel ja see soosib viinamarjade aeglast küpsemist. Veiniaia pinnas on kivine, esineb rohkesti savi ja lubjakivi, alumises kihis on kruus, esineb ka omapärast mineraalide ja kivimite segu „chaillots“ (ränidioksiidi jäägid ja tulekiviga rikastunud lubjakivi). Veiniaias kasvab vaid Pinot Noir viinamarjasort, puude keskmine vanus on 45 aastat, En Caradeux’st pärit vein on jõulise struktuuriga, hea tanniinsusega ja värske marjasusega.
Viinamarjad koristatakse ja sorteeritakse käsitsi, kobaratelt eemaldatakse varred 100% ja veinivirre kääritatakse väikestes pealt avatud tammemahutites, matseratsioon ja kääritamine kestab kokku 15 päeva, iga päev tehakse ka veinimütsi allasurumist ja ka veini ümberpumpamist. Vein laagerdub Prantsuse barrique vaatides kokku 18 kuud, samades vaatides toimub ka 100% ulatuses malolaktiline käärimine.
Veinil on intensiivne rubiinpunane värvus karmiinpunaste helkidega. Aroom avaneb suviste puuviljadega, lisaks lõhnav kannike, delikaatne vanilje, alusmetsa hõng ja kallid vürtsid. Maitses tasakaalustab maskuliinseid tanniine metsamarjade rikkalikkus, suurepärane värske happesus, mis pehmeneb veini küpsedes.
En Caradeux kontsentreeritud struktuur ja elavad tanniinid sobivad kõige paremini tugevamaitselise lihaga, suurepärane küpsetatud ulukilihaga, grillitud või pannil praetud vasikalihaga, veiselihaga rikkalikus kastmes, sütel küpsetatud lambakintsuga, metslinnulihaga, grillitud sealihaga, veiselihast ahjupraega. Juustudest oleks parim valik Mont d'Or, Vacherin, Tomme de Savoie, Reblochon või Cîteaux. Serveerida temperatuuril 15 - 16 kraadi, sobib ideaalselt joomiseks paari aasta vanuselt aga parim 5 aasta vanuselt, küpsemispotentsiaal on 10-15 aastat. Veini valmistatakse aastas vaid 1800 pudelit.