Montessu, Isola dei Nuraghi IGT 75cl

Montessu, Isola dei Nuraghi IGT 75cl

Nimi: Montessu, Isola dei Nuraghi IGT 75cl

Riik/regioon: Itaalia, Sardiinia

Tootja: Agricola Punica

Aastakäik: 2013

Mari: 60% Carignano, 10% Syrah, 10% Cabernet Sauvignon, 10% Cabernet Franc, 10% Merlot

Alkoholisisaldus: 14% vol.

Tootekood: 1328

Hinnaklass:

Montessu on Agricola Punica teine vein Barrua kõrval. Mõlemad veinid tulevad Isole dei Nuraghi tsoonist, Basso Sulcis regioonist. Montessu valmistamiseks kasutatakse 60% Carignano, 10% Syrah, 10% Cabernet Sauvignon, 10% Cabernet Franc ja 10% Merlot viinamarju. Igast marjasordist valmistatakse eraldi vein, mis hiljem omavahel segatakse. Veinipuud kasvavad "Spurred Cordon" süsteemis, pinnas on segu kaltsiumirikkast savist ja liivast. Viinamarjad koristatakse alati käsitsi, iga marjasort eraldi, sõltuvalt nende küpsusest, korjamine jääb tavaliselt septmbri teise poole ja oktoobri keskpaiga vahelisse perioodi.

Veinivirret kääritatakse koos kestadega kontrollitud temperatuuriga roostevaba terasest mahutites umbes 15 päeva temperatuuril 25 - 30 kraadi. Rakendatakse sagedast veinivirde ümberpumapamist, et saavutada maksimaalset ekstraheerimist. Malolaktiline fermentatsioon annab veinile pehmuse, misjärel laagerdub vein Prantsuse barrique tammevaatide 15 kuud. Pärast villimist küpseb vein pudelis minimaalselt 12 kuud.

Carignano viinamari annab Sulcise regioonis erakordseid tulemusi, suurepärane värvus, elegantne pehmus, küpsed tanniinid, kerge ja tasakaalustatud happesus. Montessu on värvuselt sügav rubiinpunane, elav ja särav. Aroom on intensiivselt puuviljane, tunda kompleksset küpsete punaste marjade nüansse, eriti musta kirssi, lisaks vürtsid ja lagrits. Vein väljendab meisterlikku veinivalmistamise oskust, maitselt lihav ja kontsentreeritud, samas õrn ja elegantne, kergelt magusa alatooniga puuviljalisus, pehmed ja ümarad tanniinid, kauakestev lõppmaitse.

Gambero Rosso - 2 Glasses


Agricola Punica on uus ühisettevõte, mille omanikeks on hinnatud konsultant ja veinimeister Dr. Sebastiano Rosa, Sardiinia veinitootja Cantina Sociale di Santadi, Santadi president Antonello Pilloni, Itaalia ühe kuulsaima veinimõisa Tenuta San Guido konsulteeriv enoloog Giacomo Tachis ja Tenuta San Guido omanik Marchese Nicolo Incisa della Rocchetta. Dr. Sebastiano Rosa, kes on aastast 2000 Tenuta San Guido veinimeister ja enoloog, omab 40% osalusest, sama palju kuulub Sardiinia ühele tuntumale veinikooperatiivile Santadile, Nicolo Incisa della Rocchettale kuulub 10%, Giacomo Tachis'le 5% ja Antonello Pillonile 5%. Kui Santadi ja Antonello Pilloni on projektis uued liikmed, siis üejäänud mehed on olnud omavahel seotud väga kaua. Koostöös Mario ja Nicolo Incisa della Rocchetta'ga mängis Giacomo Tachis olulist rolli kultusveini Sassicaia loomisel 1960ndatel. Tänaseni on ta Tenuta San Guido konsultant koos Sebastiano Rosa'ga, Nicolo Incisa kasupojaga, Agricola Punicas tegutseb ta tehnilise direktorina. Juba esimesest korrast kui Giacomo Tachis külastas Sardiinia saart, oli ta veendunud, et seal on tohutu veinitootmise potentsiaal. 1980ndate keskel alustas ta konsultandina Sardiinia veinikonsurtsiumile ja edapidi juba keskendudes Cantina Sociale di Santadile. Juba siis keerlesid tema mõtted ühisettevõtte loomise ümber ja just tema tõi ülejäänud mehed Sardiiniasse ja veenis neid pöörama tähelepanu just Carignano viinamarjale. 2002. aastal ostis Agricola Punica 148 hektari suuruse valduse, mis oli jagatud kaheks eraldi veiniaiaks: Barrua ja Narcao. Valdus asub Sardiinia edalaosas, piikonnas, mida tuntakse kui Sulcis Meridionale. Kuigi veiniaiad asuvad Cargnano del Sulcis DOC tsoonis, kannavad veinid Isola dei Nuraghi IGT määratlust. Barrua veiniaed asub sisemaal, 10 hektaril kasvavad suurte põõsaspuudena vanad Carignano viinamarjad ning 20 hektaril uued Carignano, Cabernet Sauvignon ja Merlot viinamarjad. Pinnas on põhiliselt savine, kohati esineb ka liiva. Narcao veiniaed asub Barruast 6 kilomeetrit veel edasi sisemaale ja pisut läände. Sardiinia edelanurk on pea ideaalne keskkond kuuma kliimat soosivale Carignano viinamarjale. Talved on siin pehmed ja niisked, suved kuumad ja kuivad, lisaks aafrika Scirocco tuuled, mis puhuvad üle mere ja mis on kuumimad kogu Itaalias. Viinamarjad saavad keskmiselt 7 tundi päevas päikesepaistet, see võimaldab marjadel saavutada erakordse küpsuse. Meri omakorda reguleerib liigset kuumust ja tagab vajaliku värskuse.