La Marasque, Gigondas AC 75cl

La Marasque, Gigondas AC 75cl

Nimi: La Marasque, Gigondas AC 75cl

Riik/regioon: Prantsusmaa, South-Rhone

Tootja: Brotte

Aastakäik: 2013

Mari: 80% Grenache, 10% Syrah, 10% Mourvedre

Alkoholisisaldus: 14% vol.

Tootekood: 507

Hinnaklass:

Orange'i ja Ventoux vahelisel teel, Dentelles de Montmirail’st edelasse jäävad avatud nõlvakutega suletud orud, kust tuevad viinamarjad antud veini valmistamiseks. 19. sajandi lõpus kahjustas viinamarjaaedu Phylloxera juuretäi epideemia ja viinapuud asendati oliivipuudega, 1956. aastal hävisid tänu külmale talvele ka need. Viinapuud istutati mäenõlvadele uuest 1960ndate alguses ja 1971.aastal anti Gigondas'i külale ametlikult AOC staatus. Viinamarjaaia pinnasetüübis domineerib valge kruus, millel on väga hea päikesevalguse peegeldamise võime viinamarjakobaratele, andes veinile eriti rikkaliku tanniinide struktuuri. Aia lubatud maksimaalne saagikus on vaid 35 hl/ha kohta. Vein on valmistatud 80% Grenache, 10% Syrah ja 10% Mourvédre viinamarjadest. Veini valmistamisel kasutatakse traditsioonilisi meetodeid (sarnaselt Chateauneuf-du-Pape´ile), terved viinamarjakobarad pressitakse, järgneb 2 nädala pikkune leotus kõrgel temperatuuril, 30 - 32 kraadi juures, et saada maksimaalselt ekstrakti. Seejärel toimub malolaktiline käärimine ja selle lõppedes suunatakse vein tammevaatidesse, kus seda laagerdatakse 18 kuud.

Vein on sügav rubiin-kirsipunase värvusega, aroomis leiab lagritsat, vürtse, vaniljet, nahka, karamelli ja puuvilju. Maitse on keerukas, rikkalik, jõuline ja robustne, tunda keedist, brändit, puuvilja ja vürtsi. Suurepärane harmoonia aroomi ja struktuuri vahel, vananemispotentsiaal umbes 8 - 12 aastat. Sobiv serveerimistemperatuur on 16°C juures, vein on ideaalne partner ulukilihale, punasele lihale, kalale (tuunikala), mis on valmistatud punase veiniga, loomalihast hautistele, vürtsikale hakklihale, seentele, tugevamaitselistele juustudele nagu näiteks Pont l´Eveque ja Munster. Gigondas on üks väheseid prantsuse veine, mis sobib väga hästi tulise Mehhiko ja India köögiga. Väga hea robustne ja lihav nn. "talveveinina”.