La Cote aux Enfants, Coteaux Champenois AC, Champagne Bollinger 75cl

La Cote aux Enfants, Coteaux Champenois AC, Champagne Bollinger 75cl

Nimi: La Cote aux Enfants, Coteaux Champenois AC, Champagne Bollinger 75cl

Riik/regioon: Prantsusmaa, Champagne

Tootja: Champagne Bollinger

Aastakäik: 2014

Mari: 100% Pinot Noir

Alkoholisisaldus: 11,5% vol.

Tootekood: 111

Hinnaklass: €€€

Champagne veinipiirkond on ajalooliselt väga kuulus oma punaste veinide poolest, ajalooraamatud räägivad, et need veinid vahetasid välja Burgundia punaveinid Prantsuse kuninga Henri IV veinikeldris ja toidulaual. Kõige hinnatumad ja haruldasemad neist olid pärit Ay viinamarjaaedadest ning tavaliselt viidati Champagne piirkonna punaveinile kui "Vin d'Ay". Antud veini puhul on tegemist maailma ühe kuulsaima shampanjatootja Champagne Bollinger'i tagasipöördumisega oma juurte juurde, esitades oma nägemuse Champagne piirkonna legendaarsetest punaveinidest. Kandes "Coteaux Champenois" klassifikatsiooni, on La Cote aux Enfants oma nime saanud samanimelise imeväikse viinamarjaaia järgi, mille kogupindala on vaid 4 hektarit ja see asub kuulsa Grand Cru Ay südames. Selles viinamarjaais kasvatatakse vaid Pinot Noir viinamarja, veini valmistatakse üliväikestes kogustes ja vaid väga headel aastakäikudel. Viinamarjaaia ideaalne asukoht ja pinnase unikaalne koostis tagavad marjade kõrgeima kvaliteedi, pinnase kultiveerimine on väga spetsiifiline ning saagikus väga madal. Viinamarjad koristatakse alati käsitsi, pärast viinamarjade koristust sorteeritakse need ja kogu marjasaagilt eemaldatakse varred. Veinivirde leotus kestab koos kestadega 10 - 12 päeva ja vein laagerdatakse 8 kuud 205 liitri suurustes 3 aasta vanustes tammevaatides.

Värvuselt särav purpur-punane, aroomis küpsed punased sõstrad ja mustsõstrad, avanedes lisanduvad loomanahk ja viigimarjad. Maitse väga elegantne, eristub kirss alkoholis, mustsõstramoos, lisaks must pipar ja nelk, järelmaitses kakao ja delikaatne lagrits, üllatavalt täidlane ja kontsentreeritud. Toitudest sobib vasikalihaga punase veini kastmes, veise sisefileega serveeritud koos šalottsibula ja punase veini kastmega, mahlase kvaliteetse kanafileega, küpsetatud pardilihaga, juustudest eelistada Savoie Tomme'd, Brie'd või Meaux'd. Enne serveerimist dekanteerida vähemalt 1 tund. Veinil on kõrge vananemispotentsiaal, nooremate aastakäikude puhul väljendab vein värskemaid ja marjasemaid noote, kuid oma täielikku potentsiaali näitab ta 10 aasta pärast aastakäigust ja seda võib hoida 15 - 20 aastat või rohkemgi, sarnaselt suursugustele Burgundia Grand Cru punaveinidele. Veini aastane kogutoodang on umbes 2000 pudelit.