Kurni, Marche Rosso IGT, Oasi degli Angeli 75cl

Kurni, Marche Rosso IGT, Oasi degli Angeli 75cl

Nimi: Kurni, Marche Rosso IGT, Oasi degli Angeli 75cl

Riik/regioon: Itaalia, Marche

Tootja: Oasi degli Angeli

Aastakäik: 2010

Mari: 100% Montepulciano

Alkoholisisaldus: 15% vol.

Tootekood: 1325

Hinnaklass: €€€

Oasi degli Angeli on väike farm, mis asub Marche piirkonnas Aadria mereäärse küla Cupra Marittima läheduses. 1990ndate keskel otsustas Eleonora Rossi koos oma veinimeistrist mehe Marco Casolanettiga hakata oma esivanemate farmis valmistama veini ning pidama väikest turismitalu. Vein on nime saanud Eleonora perekonna hüüdnime järgi, milleks on Kurni.

Kurni on tõeline „garaaživein", mida valmistatakse 4400 pudelit aastas. Veini tehakse 100% Montepulciano viinamarjadest, mis tulevad vaid 1.8 hektari suuruselt alalt. Veiniaiad asuvad 100-250 meetri kõrgusel merepinnast ja on ideaalse lõunapoolse asetusega. Pinnas on kivine, liivane, mudane ja kriidine ning enamus veinipuid on pookimata („bush trained"). Kurni veinipuud on keskmiselt 50 aasta vanused ja veiniaias ei kasutata ühtegi kemikaali ega väetist.

Marco valmistab veini viisil, mis kindlasti ajab nende raamatupidaja hulluks. Kõigepealt vähendab ta oma niigi väikest saagikust (1.8 tonni hektari kohta) veelgi, et saavutada maksimaalne kontsentratsioon. Vein on settega kontaktis ja käärib 29 kraadi juures umbes 40 päeva. Seejärel suundub vein 100% uutesse 224 liitristesse Prantsuse tammevaatidesse 9 kuuks, pärast mida valatakse vein uuesti 100% uutesse tammevaatidesse veel 9 kuuks. Toimub ka aeglane ja naturaalne malolaktiline käärimine tammevaatides. Marco ei tee seda tamme nüansside saavutamiseks, vaid hapniku pärast, sest Montepulciano viinamari vajab hapnikku, et avaneda ja elegantselt areneda. Kurni pudeldatakse filtreerimata ja selgindamata. Lõpuks puhkab vein pudelis veel 4-6 kuud.

Aroomis ja maitses on tunda meeletut kontsentreeritust, rohkesti šokolaadi, mokat, mustikaid, mustsõstra moosi, vürtse, lagritsat ja tagasihoidlikku Prantsuse tamme. Samas on Kurni äärmiselt balanseeritud, pehme ja elegantse happega. Tanniinid on eriti küpsed ja lihvitud. Järelmaitse on lõputu. Soovitav on veini vähemalt mitu tundi dekanteerida ning serveerida 16-18 kraadi juures Riedel Bordeaux klaasist. Vanenemispotentsiaal aastani 2040.

Kurni on praegu kindlasti Marche piirkonna kuulsaim vein ja kiiresti muutumas üheks Itaalia enim kollektsioneeritud veiniks. Gambero Rosso veiniteatmikus on ta alates oma esimesest aastakäigust 1997 saanud kõik aastad maksimaalsed 'kolm klaasi', mis on märkimisväärne tulemus. Lisaks on Kurni valitud viimastel aastatel ka järjekindlalt top 100 Itaalia punaveini hulka (2012 aastal 5. koht ja 2011 aastal 3. koht). Kurnil on palju ühist ka teise unikaalse „garaaži" tootjaga Pugliast. Gianfranco Fino Pirmitivo di Manduria Es ja Oasi degli Angeli Kurni on viimasel ajal vaieldamatult Itaalia veinimaastikul ühed omapärasemad ja unikaalsemad veinid.

Gambero Rosso - Three Glasses
Top 100 Italian red wines - #5 (2012); #3 (2011)