Giodo, Toscana IGT, Podere Giodo di Ferrini Carlo 75cl

Giodo, Toscana IGT, Podere Giodo di Ferrini Carlo 75cl

Nimi: Giodo, Toscana IGT, Podere Giodo di Ferrini Carlo 75cl

Riik/regioon: Itaalia, Toscana

Tootja: Podere Giodo di Ferrini Carlo

Aastakäik: 2013

Mari: 100% Sangiovese

Alkoholisisaldus: 14% vol.

Tootekood: 1370

Hinnaklass: €€

Carlo Ferrini on kindlasti Toskaana ja kogu Itaalia üks parimaid veinimeistreid, kuid keegi pole kuulnud tema üliväikesest Podere Giodo nimelisest veinimajast, mis on Montalcino üks paremini hoitud saladusi. Carlo on seda ettevõtmist ka meelega vaka all hoidnud, sest ta ei soovi 'konkureerida' oma tähtsate Toskaana klientidega.

Veiniajakiri Wine Enthusiast on ta kahel korral valinud "Winemaker of the Year" tiili vääriliseks. Sama tunnustuse on ta saanud ka Itaalia parimate veiniteatmike käest - Gambero Rosso ja AIS (Associazione Italiana Sommelier).

2002. aastal leidis Carlo imeilusa 10 hektari suuruse tammemetsaga kaetud maatüki 200 inimesega San't Angelo in Colle külas Montalcinos. Ta nägi selle aia asukohas ja pinnases väga suurt potentsiaali ning istutas 2.8 hektarile 15 eri klooni Sangiovese veinipuid. Veinimaja nimeks sai Giodo, mis on tuletatud Carlo vanemate nimedest GIOvanna ja DOnatello ning esimene aastakäik oli 2009.

Giodo on tõeline butiik veinimaja, Carlol on ainult üks täistööajaga (veiniaia)töötaja. Augustis tehakse green harvest, mille käigus lõigatakse maha 40% kobaratest. Septembris teeb Carlo esmase sorteerimise veiniaias - need marjad lähevad Brunellosse. Nädal hiljem toimub veiniaias teine valik ja nendest marjadest tehakse vein nimega Giodo. Kõik muu on täpselt sama nagu Brunello puhul (hiljem ei seisa see vein pudelis ka nii kaua) ja seega on tegemist de-klassifitseeritud Brunelloga.

Kogu töö veiniaias ja keldris on orgaaniline. Veinivalmistamine on väga rahulik - lühike leotusaeg, kääritamine algab ise naturaalse pärmi abil ning ülepumpamist (pump-over) ei rakendata. "I dont like extraction, I like elegance, elegance, elegance". Seda kõike on näha ja tunda tema veinides, mis esialgu võivad isegi natuke meenutada burgundlasi. Giodo on laagerdunud 24 kuud kasutatud 500 liitristes tammevaatides. Detailsem veinimaja ülevaade.

Kahte veini valmistatakse aastas kokku umbes 6000 pudelit, millest 2/3 moodustab Giodo. Mõned kastid müüb Carlo Firenze legendaarsesse restorani Enoteca Pinchiorri ning mõned õnnelikud riigid saavad paar kasti importida. Saadavus on limiteeritud!